Vad tycker du?
– När jag först hörde talas om det blev jag entusiastisk. Men när jag använt den ett tag blev entusiasmen något lägre. Det är fel att kalla det för operativsystem, det är egentligen bara Googles Chrome som du bootar upp. Du har inte möjlighet att installera program eller göra någonting utöver att använda webbläsaren.
Vilka är dina första intryck?
– Det är ovanligt stabilt för att vara en så tidig version. Ironiskt nog var Google Wave det enda programmet som fick Chrome OS att krascha. I övrigt fungerade det riktigt bra. Den startar fort, på 15–17 sekunder, jämfört med Windows 40 sekunder. Det är ju för att man har skalat av allting och bara har det nödvändiga kvar i Chrome OS. Det enda problemet var att tangentbordet inte gick att byta till svenskt.
Skulle kunna fortsätta använda Chrome OS?
– Ja, jag skulle kunna använda den på min netbook, eftersom den är som en extra dator man har med sig. Jag driver bloggen ”Leva i molnet” och försöker leva som jag lär. Då får man ha allting i molnet och då är webbläsaren det enda du använder.
Testdatorn. Christian Eriksson testade Chrome OS på en Acer aspire one.
Varför är du så tidig med att testa Chrome OS?
– Jag är en early adopter på det mesta och vill prova allting. När jag hörde att de skulle släppa ett operativsystem ville jag prova det så fort det kom.
Hur gjorde du tekniskt?
– Det är väldigt enkelt. Man laddar hem en så kallad avbildning – en kopia av en hårddisk som innehåller ett Chrome OS. Man lägger den på ett usb-minne och talar om för sin netbook att den ska boota från usb i stället för från hårddisken.