Microsoft släppte igår en testversion av en ny karttjänst som företaget hoppas ska kunna konkurrera med Google Maps. Karttjänsten som går under namnet Bing Maps använder sig av Microsoft Silverlight för att visa kartor och landskap.

Precis som i Google Maps erbjuder tjänsten möjligheten att titta på kartor i olika vinklar. Bing Maps har även en konkurrent till Google Street View som Microsoft har valt att kallar Streetside.

Bing Maps har även stöd för geolokalisering av Twitter meddelanden, en funktion som infördes på Twitter nyligen. Det gör det möjligt att skapa applikationer som visar var en person befinner när han eller hon använder Twitter.

Det finns även en applikation som heter Local Lens som listar olika bloggar som beskriver olika områden som finns på kartan. Local Lens analyserar var som skrivs i olika bloggar och försöker därefter gissa sig till vilken plats bloggen handlar om.

Tekniken som används är Microsofts Silverlight som är en konkurrent till Adobe Flash. De flesta applikationer som erbjuds på tjänsten för närvarande är utvecklade av Microsoft, men företaget uppmuntrar tredjepartsutvecklare att skapa fler applikationer på tjänsten.

Satya Nadella som är chef för onlinetjänster på Microsoft medger att kommer att ta lång tid innan Bing kan ta några större marknadsandelar från Google.

– Det råder ingen förvirring om var vi står i dag. Vi har en lång väg framför oss, säger Satya Nadella.

I dagsläget har Google 65 procent av marknaden medan Bing ligger på 9,9 procent, enligt siffror från analysföretaget Comscore förra månaden.

IDG News