Google lanserade igår Google Public DNS till allmänheten. Google hoppas att tjänsten ska göra internet snabbare och säkrare för internetanvändarna.

De flesta internetanvändare behöver aldrig tänka på vilken dns-server de använder då internetleverantören står för den tjänsten. Det finns emellertid externa företag som erbjuder förbättrade dns-tjänster såsom Opendns.com.

Fördelen med att använda en extern dns-tjänst är att de ibland är snabbare och kan även agera som ett extra skydd mot nätfiskeattacker genom att snabbt blockera åtkomst av webbplatser som är misstänkta för nätfiske eller trojaner.

Google har publicerat en sida som beskriver hur användare kan göra för att ändra i inställningarna för att använda Googles dns.

- De flesta användare tänker inte på vilken dns-tjänst de använder, de är någonting som sker i bakgrunden. Vi vill genom den här tjänsten visa även vanliga användare att internet har olika byggstenar som de borde lära sig mer om, säger Prem Ramaswami som är produktchef på Google Public DNS.

För att göra internet snabbare via sin dns-tjänst har Google byggt upp en stor buffer av domäner som besöks ofta. På så sätt hopas Google bli snabbare än internetleverantörernas inbyggda lösningar.

Google uppger i sitt användaravtal att företaget inte kommer att spara information om individuella användare i mer än 48 timmar. Ingen information kommer heller att knytas samman med användarnas användarkonton på Google.

Ip-numren för Googles dns-tjänst är 8.8.8.8 samt 8.8.4.4.

IDG News

Fakta

En dns-tjänst används för att översätta ett domännamn till en webbplats unika ip-nummber. När en användare exempelvis skriver in idg.se i webbläsaren så anropas först en dns-server som i sin tur översätter idg.se till det korrekta unika ip-numret, i det här fallet 213.132.126.26.