Teliasonera tvingas betala 750 000 kronor i vite om operatören inte berättar för filmbolagen vem som ligger bakom fildelningssajten Swetorrents.org. Det slog Södertörns tingsrätt fast på fredagen.

Men domen kan komma att överklagas. Det säger Patrik Hiselius, ansvarig för samhällskontakter på Teliasonera, när CS når honom vid lunchtid på fredagen.

– Vi har argumenterat till skydd för våra kunders integritet. Men Antipiratbyrån lyckades bryta igenom det och proportionalitetsbedömningen har vägt över till deras fördel, säger han.

Han beskriver utfallet som oväntat och ska nu sätta sig in i hur tingsrätten har resonerat innan han fattar ett beslut om hur Teliasonera ska gå vidare i ärendet.

– Jag kan ännu inte säga om vi ska överklaga. Jag måste läsa igenom tingsrättens beslut och det ska fattas ett beslut inom företaget.

– Det handlar inte bara om det enskilda fallet utan främst om viktiga principer för våra användare.

Väntar du dig fler fall av den här typen?
– Vi hoppas att man i kan fokusera på att tillmötesgå användarnas efterfrågan istället för att jaga, blockera och stänga av.

Enligt Antipiratbyrån, som företräder filmbolagen i rätten, har ägaren av sajten redan varnats men ändå fortsatt driva Swetorrents.

– Dagens beslut visar att det är den som utsätts för intrång som ska skyddas, snarare än förövaren, säger Sara Lindbäck, jurist på Antipiratbyrån i ett pressmeddelande.

Filmbolagen som driver processen är SF, Pan Vision Publishing, Filmlance International och Yellowbird.