Begäran har enligt ett pressmeddelande från Ifpi lämnats in till Stockholms tingsrätt med stöd i Ipred-lagen. Organisationen uppger sig ha överlämnat bevis för att piratkopiering har ägt rum, men går inte närmare in på vilken slags bevisning det rör sig om.

Ledningen på Ifpi talade vitt och brett om hundratals processer mot fildelare inför att lagen trädde i kraft den 1 april 2009. Men hittills har man gått betydlig mer försiktigt fram. Dagens anmälan är den första som kommer från skivbranschen.

– Det är en uppladdare som har varit ansluten via fildelningsnätverket Direct Connect och tillgängliggjort en stor mängd musikfiler, säger Magnus Mårtensson, jurist på Ifpi.

Enligt honom rör det sig om 10 000-tals låtar. Hur Ifpi ska använda informationen om tingsrätten godkänner organisationens begäran är ännu oklart.

– Dels så vill vi pröva lagstiftningen. Det finns flera alternativ tillgängliga för oss. Vi tar beslutet först när vi får informationen. Vi kan göra allt möjligt, till exempel driva skadeståndskrav eller ringa upp personen och varna.

Så sent som i fredags dömdes Teliasonera att avslöja identiteten på användaren bakom fildelningssajten Swetorrents.org. Operatören överväger att ta målet vidare till Svea hovrätt för att slippa att lämna ut användarens identitet.