Ifpi, skivbranschens intresseorganisation, begär ut personuppgifter bakom ett svenskt ip-nummer som uppges ha använts för att sprida 10 000-tals musikfiler via fildelningsnätverket Direct Connect, ofta kallat DC. Anmälan lämnades in till Stockholms tingsrätt på måndagen.

Ip-numret har spårats till Com Hem, som är operatören som nu tvingas ta ställning till hur begäran ska hanteras, enligt uppgifter till Computer Sweden.

Tidigare har Teliasonera bestridit ett liknande krav från en rad svenska filmbolag. I fredags slog Stockholms tingsrätt fast att Teliasonera måste lämna ut uppgifterna, annars hotar ett vite på 750 000 kronor.

Detta är första gången den svenska skivindustrin använder sig av Ipred-lagen, som ger upphovsrättsinnehavare rätt att kräva ut identiteten bakom ett ip-nummer som används för illegal fildelning. Uppgifterna ska dock lämnas ut först efter en domstolsprövning.

På Com Hem är man ännu omedveten om fallet när CS når Maria Stråhle, pressansvarig.

– Vi har ännu inte fått någon begäran om att lämna ut uppgifter, så jag kan inte uttala mig om det enskilda fallet. Vi följer ipred-lagen precis som andra lagar. Men för oss är det viktigt att skydda kundernas identitet och nätsäkerheten.

Betyder det att ni kommer argumentera mot att lämna ut uppgifterna?
– Vi har som hållning att värna kundernas integritet och att vara noggranna med vilka uppgifter vi lämnar ut. Vi kommer nogsamt pröva det innan vi gör någotning. Men som sagt har jag inte fått någon begäran.