När de första minibärbara datorerna dök upp för två år sedan var det Linux som gällde över lag. Sedan tog Windows över ledartröjan men ser man på den globala försäljningen i år skeppas 32 procent med Linux, enligt de uträkningar som ABI Research har gjort.

Analysföretaget betonar att Windows fortfarande har en stark ställning i USA och Europa. I USA är det fortfarande bara fyra procent av minibärbara, så kallade netbooks, som kör någon variant av Linux. Men i många u-länder har man inte råd att lägga på de extra hundralappar som en Windowslicens innebär.


Nokias N900 ingår i kategorin mobile internet devices som alla använder Linux.

ABI Researchs analys visar att trenden mot Linux kommer att förstärkas framöver och blir den dominerande plattformen inom tre år.

Ytterligare en trend inom detta segment är att fler tillverkare av minibärbara väljer en Armprocessor i stället för dyrare produkter från Intel.

Här har Linux redan en dominerande ställning och alternativen från Microsoft är bara Windows Embedded CE eller Windows Mobile.
Ytterligare en pådrivare för Linux är Intels plattform kallad mobile internet devices, mid, med produkter av typen Nokia N900 och N810. I detta segment såldes bara 30 000 enheter förra året men ABI Research tror att siffran för i år borde bli en miljon.