Henrik Eriksson har undervisat i numeriska metoder och programmering, men är nu över pensionsåldern och har inte fått sin anställning förlängd av Kungliga tekniska högskolan. Det har fått studenter och före detta studenter att reagera. Under onsdagsförmiddagen hålls en demonstration framför rektorns kansli.

– Teknologerna känner sej överkörda när man utan anledning tar ifrån dem den lärare de vill ha, säger Henrik Eriksson.

Varför tror du själv att KTH inte vill förlänga din anställning?
– Man anar nog att en del åldrade professorer som man vill bli av med kommer att ansöka om att få vara kvar. Och man tycker att det är jobbigt att säga nej till dem. Då är det enklare att avskeda även den man egentligen skulle vilja ha kvar.

Mattias Söderhielm, före detta KTH-student, är initiativtagare till protesten.

– Det är åldersdiskriminering. I ett läge där näringslivet redan nu har brist på duktiga programmerare väljer KTH att kasta bort sin bästa lärare i ämnet, säger han.

Samtidigt ska en protestlista undertecknad av 1 500 studenter överlämnas. Lika många har anslutit sig till Facebookgruppen med namnet Henrik Eriksson kvar på KTH. ”Den här gruppen tycker att högskolans bästa är viktigare än rektorns åldersfördomar”, skriver gruppens skapare på nätverkssajten.

CS har sökt KTHs rektor Peter Gudmundson som via sin pressekreterare meddelar att han inte vill kommentera.

Inte heller personalchefen Annica Fröberg vill kommentera det enskilda fallet, men säger att tydligare regler om vad som gäller för personal som vill fortsätta undervisa efter pensionsåldern är på gång.