(CS/Paris) Twitterskaparen Jack Dorseys nya uppfinning, betalningslösningen Square, är en stor snackis på konferensen Le Web i Paris. Konferenssalen var full till sista plats när Jack Dorsey inledde Le Web med en demonstration av produkten.

En demonstration med vissa förhinder, visade det sig, men mer beroende på taskig uppkoppling än fel på produkten.

– Det här är den klart sämsta demonstrationen jag gjort.

Men Jack Dorsey bekräftar nu att den lilla kortläsaren i plast, som kopplas till en mobiltelefons hörlursuttag, kommer att delas ut gratis till de handlare som vill använda lösningen.

Som exempel nämner han inspirationen till produkten, en av medgrundarna till Square som är glaskonstnär, men vars försäljning gått dåligt eftersom han saknade ett sätt att ta betalt med kort.

Square låter alltså i princip vem som helst med en Iphone ta emot kortbetalningar. Lösningen stöds av de stora kortföretagen och betatestas nu i USA.

Bland de smartare funktionerna som demonstrerades var att den som betalar med kort kan registrera en profil på Squares webbsajt och ladda upp en bild på sig själv. Bilden används sedan som extra säkerhet vid betalningar.

Jack Dorsey berättade att han tog med sig grundfilosofin bakom Square från Twitter.

– Twitters styrka är omedelbarhet, tillgänglighet och transparens. Hälsovården och finansvärlden är de två områden som är i mest behov av lösningar med dessa egenskaper, hälsovården tar ett par år till men på finansområdet börjar det hända mycket nu.

Det är fortfarande oklart om och när Square lanseras i Europa.