Vad har nätfiske, skadliga program på chattjänster och Nigeriabrev gemensamt? Enligt Cisco är de exempel på e-brottslighet som ersatts av mer sofistikerade bedrägerier under det senaste året.

Det framgår av företagets rapport 2009 Annual Security Report.

– Sociala medier och trojaner som stjäl data är det som verkligen ökar, säger Patrick Peterson, säkerhetsexpert på Cisco, till IDG News.

Han syftar på attacker som den som utförs av masken Koobface som sprids på Facebook och Twitter. Masken ber sina offer att titta på en fejkad video på Youtube, viket leder till nedladdning av skadlig kod.

Enligt Ciscos uppskattningar har Koobface nu infekterat fler än tre miljoner datorer.

Även på säkerhetsföretag som Symantec tror man att attacker via sociala nätverk blir ett stort problem under nästa år.

Ett annat exempel på attacker är den lösenordsstjälande trojanen Zeus. Enligt Cisco har olika varianter av Zeus infekterat nästan fyra miljoner datorer under 2009.

Östeuropeiska gäng använder Zeus för att ta sig in i bankkonton, sedan använder de sina nätverk av pengatvättare för att föra ut pengar från USA.

Enligt FBI har de östeuropeiska ganstergängen kunnat kopplas till stölder av ungefär 100 miljoner dollar, cirka 710 miljoner kronor, från banker. En viss andel av pengarna har kunnat återtas.

IDG News

Fakta

En anledning till att nätgangstrar byter taktik är att användare lär sig att vara försiktiga med fejkade banksajter. Bankerna har dessutom blivit bättre på att få bort sådana sajter från webben.