Nästa år planerar över hälften av de företag som använder sociala medier att öka sina investeringar, visar en rapport från Gartner. Där­emot har få företaget koll på vad det skapar för värde.

Gartner har frågat cirka 900 företag som är aktiva i sociala medier, och enligt rapporten är de viktigaste skälen att stärka relationerna med kunderna, öka varumärkeskännedomen och att sprida information bland kunder och partner.

Therese Reuterswärd jobbar i det egna företaget True Consulting med att hjälpa företag med strategier för sociala medier. Hon instämmer i att många inte vet hur de ska mäta affärsvärdet.

– Ledningen vill se siffror på ökad trafik och ökade inkomster, men det är jätte­svårt att ta fram sådana resultat. Man får titta efter andra saker, säger hon.

Företag kan börja med att hålla koll på vad som sägs om varumärket på nätverkssajter. Det kan vara supportfrågor, positiva och negativa kommentarer eller något som förvirrar användarna.

Nästa steg blir att identifiera vilka omnämnanden som är viktigast och sam­tidigt sätta ett värde på dem.

– Företaget måste fråga sig hur mycket det är värt att upptäcka exempelvis en kritisk supportfråga i ett Twitterflöde.

En supportfråga som blir avhjälpt via Twitter kan resultera i att personen slipper ringa supporten. Ett mätetal kan då bestå i hur många färre samtal supporten får.

Volvo Lastvagnar har kommit långt i användandet av sociala medier. Företaget finns bland annat på Facebook, Youtube och Twitter. Senaste satsningen är ett community som riktar sig till lastbilschaufförer.

– På lång sikt är det ett sätt för att skapa ett intresse för Volvo som aktör. Över tid kommer det att värderas att vi har tillfört målgruppen något extra, säger Niclas Hermansson, kommunikationsstrateg på Volvo.

Exakt vad det ger är svårt att säga. När Volvo Lastvagnar går in i ett projekt sätter de alltid upp mätpunkter på vad det ska leverera, men när det kommer till sociala medier blir det svårare.

– Just Twitter finns det en allmän fundering om hur bra det
egentligen är.