Brasiliens affärskultur ligger närmare den västerländska än övriga Brik-länders, enligt Jonas Sjöbom som nyligen flyttade hem efter sju år. De sista tre var han chef för Handelskammaren i São Paulo.

Det är viktigt att känna till hur mycket den sociala delen betyder när man ska arbeta med brasilianare.

– Även när man träffas första gången börjar man med att prata om familjen, mat, vädret. Under en affärslunch kan hälften gå till att prata om gårdagens fotbollsmatch. Att komma med kostnadskalkyler vid första tuggan är helt fel, säger Jonas Sjöbom.

Som svensk kan man bli otålig när jobbpratet dröjer, men det är deras sätt att jobba.

– Var inte för tråkig! Det är det viktigaste att tänka på när man jobbar med folk från Brasilien. Att vara torr och snabbt gå rakt på sak försvårar, och man riskerar att de sätter sig på tvären.

Det sociala pratet bygger snabbt ett förtroende som förankrar dig som person och gör att de öppnar sig när ni börjar jobba.

– För dem är ett uppdrag ett sätt att jobba tillsammans. Främsta målet är inte att slutföra det.

Brasilianare är ofta tuffa och raka i affärsförhandlingar, men inte i projektarbete. Det gör att större projekt ofta drar ut på tiden.

– Generellt är de ganska självgoda. Anser de sig ha en bra idé så går de på det, även om det förändrar ursprungsmålet för projektet, och det kan ställa till det.

Samtidigt har brasilianare stor respekt för svenskars planering, tydliga mål och täta avstämningar.

– Brassarnas är yviga okonventionella idésprutor som ofta är trogna och som vet sitt värde. Tillsammans med svenskar brukar projekten ta skruv på ett väldigt bra sätt.

Fakta

När man träffar någon från Brasilien är det viktigt att vara välklädd. Modenivån är hög och koden är att klä sig mycket bättre än i Sverige. Att vara välklädd och ha ett välvårdat yttre inger respekt.