David Ståhl, Indienanalytiker på företaget Empatum, tycker att det ligger en hel del i den vanliga uppfattningen att indier sällan blir färdiga i tid.

– Vi har väldigt olika tidsuppfattning. De ser tiden som något som står stilla, som de rör sig i. Vår tid löper från morgon till kväll, måndag till fredag. De är mer toleranta mot förseningar.

Även uppfattningen att de inte är bra på att arbeta självständigt håller han med om.

– Det är viktigt att försäkra sig om att de indier man jobbar med verkligen har förstått vad projektet går ut på och att de har rätt förutsättningar.

– De vill så gärna säga att de förstår även om de inte gör det. De har väldigt svårt att komma tillbaka om det blir problem, för då tappar de prestige.

Det är viktigt att chefen visar kontinuerligt intresse för var och en i projektet, och har lite blåslampa på dem. Det upplevs som positivt.

– Annars tror de att de är bortglömda.

Företagslivet i Indien är mycket hierarkiskt och man måste prata med den på rätt nivå i pyramiden.

– Det är stor skillnad mot våra platta organisationer där man kan vara social och till och med rätta chefen om han eller hon har fel.

Samtidigt är indier ofta glada och lättsamma att ha att göra med, anser David Ståhl. Men de tycker inte om att ha en affärsrelation med någon de aldrig träffat. Det är gammal tradition i Indien, och därför är det ofta nödvändigt att resa dit och visa upp sig.

– Skaffar man en bra personlig relation blir jobbet gjort snabbt, för när de vet vem man är litar de på en. Vinner man deras vänskap är det dessutom för livet.

Fakta

Överräck visitkort och gåvor med höger hand.

Män och kvinnor berör inte varandra i Indien. I affärssammanhang har man dock börjat ta varandra i hand.

Klädkoden för män är byxor och långärmad skjorta men slips är inte nödvändigt. Kvinnor bör ha långbyxor eller kjol som går över knäna. De kan ha kortärmat men absolut inte ärmlöst. Och absolut inte urringat. En normal svensk urringning anses som väldigt sexig.

Lämna lite mat på tallriken. Det visar att man är mätt.

Tala inte affärer under måltider, fråga i stället gärna om Indien och dess kultur.