(CS/Paris) Snart tio år efter dotcomkraschen har livskrafterna återvänt till webben på allvar. På ytan kan det te sig likt hetsen runt millennieskiftet. Värderingarna når enorma höjder på de hetaste bland den nya generationens webbföretag som Facebook och Twitter. Bubbeltendenserna i Silicon Valley känns igen.

– När till och med Apple köper webbföretag vet man att marknaden är riktigt het, säger Loic Le Meur, vd på webbföretaget Seesmic och arrangör av Le Web i Paris, som utvecklats till en av världens främsta konferenser på webbområdet.

Något har skett, och det ligger i luften under konferensen: i dag handlar inte allt bara om USA och Silicon Valley.

– Vi ser fler och fler framgångsrika uppstartsföretag från Europa, även sådana som lyckats göra en exit, säger Niklas Zennström, känd som entreprenören bakom Kazaa och Skype, men i dag främst riskkapitalist i egna Atomico Ventures.

Företag som Last.fm, Playfish, Bebo och Lastminute har alla startats i Europa och blivit uppköpta för stora summor – liksom förstås MySQL och Skype. Efter dem kommer nu en ny våg av europeiska webbföretag.

Förklaringarna är flera, och samstämmigheten om dem är stor bland deltagarna på Le Web.

För det första finns det plötsligt riskkapital i Europa. De europeiska investerarna har blivit mer villiga att ta risker och pengarna strömmar in.

Ett uppstartsföretag som Spotify har som bekant inte haft några problem att få kapital, men även mindre hajpade företag lyckas. Ett exempel är Malmöföretaget Neo Technology, som nyligen tog in nära 20 miljoner kronor i riskkapital.

– Vår databas är tusen gånger snabbare än MySQL, säger vd:n Emil Eifrim till CS.

För det andra börjar riskkapitalet bli sekundärt. Webbteknikens utveckling har sänkt trösklarna, där teknikföretag traditionellt utgått från hårdvara är tjänster de nya byggstenarna.

– Vi har ingen Silicon Valley-kultur i Europa, men vi behöver det inte heller. Vi kan mötas online i stället, säger Niklas Zennström.

– Det är enklare än någonsin att starta ett nytt företag på webben och kapitalet blir mindre viktigt.

Niklas Zennström säger att han och andra entreprenörer i hans generation, som bara ligger några få år tillbaka i tiden, nu fungerar som förebilder för de nya, unga, entreprenörerna, som tar den sociala och snabbrörliga webben och bygger nya affärer.

– Många av morgondagens succéföretag kommer att vara från Europa, och några av dem finns antagligen bland deltagarna här.

Fakta

Skypegrundaren Niklas Zennström ser en rad faktorer som gjort att Europa släpat efter när det gäller entreprenörskap kring webben:

• Rískkapitalisterna i Europa har varit fega.

• Entreprenörerna har flyttat till Silicon Valley och dränerat Europa på entreprenörsanda.

• Europa har haft en kultur som stigmatiserat misslyckanden, vilket inte rimmar med uppstartsföretag eftersom de flesta misslyckas.

Fortfarande ser han dock några hinder:

• Byråkratin gör det fortfarande svårt att starta och investera i företag.

• Det är svårt att sprida ett företag över flera europeiska länder.

• Det är för svårt att anställa och säga upp personal.

Konferensen Le Web hölls i år för sjätte gången. 2005 var deltagarantalet 250 – i år deltog 2 300 personer från 50 länder.

Arrangerar gör äkta paret Loic och Geraldine Le Meur.

Årets konferens hölls på kulturcentret Cent Quatre, med tema realtidswebben.