(CS/Paris) Det var inte länge sedan de sociala medierna gjorde sitt intåg och varje företag med självaktning skulle bygga en egen community och egna sociala funktioner. Konsulter och webbyråer har tjänat stora pengar på satsningar som sällan lyckats.

Även om tankesättet i viss mån lever kvar börjar det bli överspelat.
Tjänster som Facebook Connect gör det möjligt för vilket företag som helst att skapa ett socialt mervärde för sina kunder och besökare, med teknik och data från Facebook.

– Hur många gånger har man inte sett företag försöka skapa en egen community bara för att misslyckas? säger Ethan Beard, plattformschef på Facebook.

Connect är till en del ett identifieringssystem, som gör att företag kan låta besökarna registrera sig och logga in med sitt Facebook-konto.

Till det kan företaget sedan knyta funktioner som chatt, kommentarer, rekommendationer – eller spel.

– På Facebook är det du som är du, och det är mycket värdefullt för företag. Det handlar också om att dina vänner är där du är och att ni tillsammans skapar ett innehåll och ett mervärde. Dessutom är återkopplingen till Facebook sömlös, vilket gör att ett företags information kan spridas otroligt snabbt.

Drygt En sjättedel av Facebooks 350 miljoner användare loggar in via Facebook Connect på någon av de 80 000 sajter som implementerat tjänsten. I dag är det mest medieföretag och andra som säljer innehåll på nätet som kopplat sina sajter till Facebook, men inget hindrar andra företag från att göra det.

– Titta på e-handeln. Innan webben kom, hur shoppade man då? Jo, tillsammans. Kan man återskapa den sociala upplevelsen finns det ett stort värde i det.