Affären var väntad, eftersom EA redan är Dice största ägare, med 19 procent av aktierna. Dessa har bestått av B-aktier, nu har EA också lagt ett bud på A-aktierna om 61 kronor per aktie. EA är för övrigt Dice största kund och förlägger de flesta av bolagets datorspel, exempelvis succén Battlefield.

Missnöjda aktieägare kan sinka affären
Många småaktieägare är dock missnöjda med budet. Analysföretaget Börsinsikt värderade igår aktien till hela 111 kronor.
- Själv har jag ställt mig bakom och tycker att budet är bra. Det vi måste göra nu är dock att avvakta och se vad aktieägarna säger, berättar Dice vd Patrick Söderlund.

Styrelseordföranden Torsten Larsson är också vd i Bonnier Entertainment, en av huvudägarna till Dice. Han tycker att värderingen är rimlig och bra. De högre summor som nämnts anser han är felaktiga.
- Det får stå för dem, det är inte speciellt initierade värderingar, säger Torsten Larsson.

Han har hittills endast talat med två mindre aktieägare som varit kritiska till värderingen. Vad de stora aktieägarna tycker vet han dock inte.
- Idag har jag mest pratat med journalister. Men det kommer säkert finnas röster som är emot affären, säger Torsten Larsson.

Många svenskar är också besvikna över att Sveriges mest framgångsrika datorspelsföretag nu får en amerikansk ägare.
- Jag kan förstå det, men styrelsen har bedömt att det är bra. Rent nationalistiskt håller jag dock med om att det är tråkigt, säger Patrick Söderlund.

Ökade kostnader och sjunkande dollar orsak
Ägare med motsvarande 15,0 procent har förbundit sig att acceptera budet, däribland Bonnier & Bonnier med ett innehav motsvarande 10,2 procent samt företagsledningen och fyra av grundarna. En anledning till att Dice är positiva till ett uppköp är att utvecklingskostnaderna har ökat kraftigt de senaste åren.
- När jag kom in kostade det 15 till 25 miljoner att utveckla ett spel. Nu är det uppemot 100 miljoner. Vi får lägga ut alltmer pengar på att ta fram spel, vilket samtidigt gör det svårare att tjäna pengar, säger Patrick Söderlund.

Detta anser också Torsten Larsson rättfärdigar EA:s bud.
- Vi är väldigt dollarberoende. Priset per spel sjunker samtidigt som utvecklingskostnaderna har dubblerats. De allt tyngre investeringarna kombinerat med dollarpriset gör att vi måste sälja alltfler enheter, säger han.

Ett par hundra behöver rekryteras
Tidigare i höstas lade Dice ned sitt Göteborgskontor. EA har under hösten dessutom satsat på kontor i Kina. Det här ska dock inte påverka de svenska jobben. Tvärt om kommer företaget behöva anställa 150-200 personer de närmaste tre åren.
- Vår strategi i Kina är inte offshoring, utan handlar om att ha en chans att delta på en otroligt snabbväxande marknad. Det finns ingen anledning att flytta utvecklingen av Battlefield dit. Det skulle inte fungera att rucka på den kompetens inom kreativitet och ledarskap som nu finns i Sverige, lovar Rory Armes, chef för Electronic Arts European Studios.

Hemliga planer på nya speltitlar
Han tror inte heller att det kommer att bli några svårigheter att hitta rätt personal i Sverige.
- Kanada är inte så otroligt mycket större än Sverige och där kommer vi att behöva vara 2 500 personer. Stockholm är dessutom en fantastisk stad att bo i.

Behövs det inte fler framgångsrika spel än bara Battlefield?
- Jo, det finns planer, men det avslöjar vi inte nu, säger Rory Armes.