Från och med i morgon bitti kan Teliasoneras mobilkunder i Stockholm och Oslo att köpa de första 4g-abonnemangen i världen. 4g-abonnemangen kommer att säljas med tillsammans med pc-donglar från Samsung.

– Men vi har inte fått tillgång till så många modem än, så vi startar i lite begränsad skala, säger Kenneth Karlberg, mobilchef på Teliasonera.

Datahastigheter och priser för 4g-abonnemangen presenteras vid en presskonferens senare i dag. Enligt Ericsson blir dock normal datahastighet i 4g-näten från start mellan 20 och 80 Mbit/s.

En handfull mobiloperatörer runt i världen har efter sommaren påbörjat utbyggnaden av 4g-nät, bland dem japanska Docomo, den amerikanska operatören Verizon – och Teliasonera. Nu blir det av allt att döma Teliasonera som vinner kapplöpningen att bli först i världen med en kommersiell lansering av 4g-tjänster.

Enligt Ericsson, som är med som nätleverantör för alla tre operatörer i topptrion, har varken Verizon eller Docomo genomfört kommersiella lanseringar av 4g-tjänster.

– Det här är världens första lte-nät som går live. Det är inte ofta vi har en sådan här sak som händer. Det är ungefär vart tionde år vi har lanserat en ny standard, så det är en väldigt unik händelse, säger Johan Wibergh, affärsområdeschef för Ericssons nätverksamhet till IDG News.

Bandbredden i det nät som nu öppnas i Norden ska enligt Johan Wibergh räcka för att till exempel strömma hd-tv.