Nu har det gått några veckor sedan Google släppte på förlåten om Chrome OS, som företaget hoppas ska bli det nya standardoperativet för minibärbara.

Chrome OS är baserat på Linux och är ett snabbt, slimmat operativsystem som direkt startar en webbläsare, så att användaren ska kunna komma ut på internet så snabbt som möjligt.

IDG News har kört en tidig version av Chrome OS efter att Google släppte den som öppen källkod. Här följer en tjuvtitt på vad du kan förvänta dig när maskiner med Chrome OS förinstallerat släpps till julhandeln om ett år.

Eftersom Chrome OS enbart körs på flashdiskar startar det extremt snabbt. Den tidiga version som testas visar ett inloggningsformulär efter sju sekunder och sedan startas webbläsaren nästan direkt.

I motsats till traditionella operativ erbjuder Chrome OS få element i användargränssnittet, förutom de som finns i Googles webbläsare Chrome. Den största skillnaden är Chromeikonen i det övre, vänstra hörnet. Den leder till en förteckning över webbapplikationer. Det är det närmaste Chrome OS kommer installation av mjukvara.

Att inte som i Windows kunna installera program är en begränsning, men det är också ett skydd mot virus och annan skadlig kod. Om inte program kan installeras så kan inte heller trojaner och andra otäckheter installeras.

Liksom webbläsaren Chrome bygger Chrome OS på flikar, eller tabs som det heter på engelska. Det går att “fästa” flikar till vänster så att de blir kvar till nästa gång du loggar in.

Bortsett från en batteriikon, en klocka och en indikator för nätverksaktivitet längst upp till höger så är operativsystemet identiskt med den existerande versionen av Chrome för Windows. Enkelhet är nyckelordet.

Fakta

Det finns ännu inga enheter med Chrome OS på marknaden och de förväntas inte komma innan den andra halvan av 2010. Acer har sagt att man ska vara band de första leverantörerna som släpper minibärbara med Googles operativ installerat.