– Vi har inlett en ny upphandlingsprocess för nästa fas i 4g-utbyggnaden. Vi räknar med att kunna presentera ett färdigt resultat från den under januari, sade Teliasoneras mobilchef Kenneth Karlberg under bolagets officiella 4g-lansering på måndagseftermiddagen.

När Teliasonera i våras presenterade första steget i sin 4g-utbyggnad fick Ericsson och kinesiska Huawei överraskande delat ansvar att sköta nätutbyggnaden. Ericsson fick bygga Teliasoneras nät i Stockholm medan den kinesiska uppstickarleverantören fick bygga 4g-nätet i Oslo.

– Båda dessa leverantörer har nu levererat enligt helt plan, vilket är bra, konstaterade Kenneth Karlberg.

Men när det gäller vilken eller vilka nätleverantörer som ska få leverera nätutrustning till Teliasoneras fortsatta 4g-utbyggnad hade Kenneth Karlberg inga besked att ge. Han konstaterade bara att en ny upphandlingsprocess inletts och att resultatet av den sannolikt presenteras under januari.

Upphandlingsprocessen omfattar dock denna gång fler leverantörer än bara Ericsson och Huawei, betonade Karlberg.

– Fler spelare har nu kommit in på banan när det gäller 4g, konstaterade han.

Klart är dock väldigt mycket står på spel för nätleverantörerna. För Teliasonerna planerar en mycket storskalig utbyggnad av 4g under nästa år. Ytterligare 25 svenska städer och semesterorter ska ha 4g-täckning i slutet av nästa år, enligt Kenneth Karlberg. Framförallt kan universitetsstäder med vidhängande campusområden räkna med att hamna högt upp på Teliasoneras lista över orter som ska få 4g-täckning. Även 4g-nätet i Stockholm kommer att byggas ut ytterligare under nästa år.

I Norge planeras 4g-täckning i ytterligare tre städer utöver Oslo under 2010. Teliasonerna planerar också en 4g-utbyggnad i Finland och sannolikt även i Danmark och Baltikum. I Finland har Teliasonera redan en rikstäckande 4g-licens. I Danmark väntas frekvensutrymme för 4g auktioneras ut i början av nästa år. Kenneth Karlberg aviserade att bolaget också tänker bjuda på 4g-licenser i de baltiska länderna.

De första 4g-abonnemangen som lanserades på måndagens presskonferens använder modem från Samsung som inte hanterar 3g. Modem som klarar både 3g och 4g dröjer till andra kvartalet nästa år, enligt Kenneth Karlberg.