På förra årets lista över Sveriges mäktigaste it-kvinnor var Anette Holm femma. I år avancerar Stockholms stads it-direktör till toppen.

– Jag är väldigt stolt över att leda den här processen tillsammans med alla extremt duktiga medarbetare. Det är det roligaste jobb jag haft, alla kategorier – och då har jag ändå haft många roliga jobb, säger Anette Holm.

Anette Holm uppfyller alla kriterier för titeln Sveriges mäktigaste it-kvinna – inte bara för att hon med sin miljardbudget är en av de mäktigaste it-upphandlarna.

Hon är en av de mest tongivande it-cheferna inom offentlig sektor och räds varken stora förändringsprojekt eller att bryta ny mark när gäller att använda it för verksamhetsutveckling. De it-strategier hon lägger upp följs noggrant av andra kommuner och av företag på leverantörssidan.


Rätt fokus. Rekordupphandlingen var bara början. Anette Holm tror att outsourcingtrenden växer sig ännu starkare nästa år. ”Allt fler inser att drift av centrala system inte är kärnan i den egna verksamheten”, säger hon.

När Anette Holm tog över som it-direktör inleddes en upprensning av kommunens vildvuxna och kritiserade it.

Logica åkte ut som driftleverantör efter upprepade driftproblem för stadens sajt. Sedan åkte Novell ut till förmån för enhetlig standardisering på Microsofts kommunikationsplattform.

Men det visade sig bara vara småpotatis jämfört med vad som följde sedan.

I våras slutförde Anette Holm en av de absolut största outsourcingupphandlingarna inom offentlig sektor hittills. Stockholm köper 45 000 pc-arbetsplatser som tjänst av Volvo IT. Alla förvaltningar, skolor och kommunala bolag får nya pc med Windows 7 som underhålls och supportas av Volvo IT. Affären är värd en halv miljard kronor per år.

En del bedömare som följer satsningen från ringside tvivlar på att jätteomläggningen går som planerat.

– Olyckskorparna kraxar alltid, säger Anette Holm.

– Det är något man måste hantera som ledare. Man får lyssna, förklara och vara tålmodig, men samtidigt driva det hela framåt.

En del skolor har uttryckt kritik mot att pc-satsningen kan innebära fördyrningar för dem. Men inte heller det är Anette Holm orolig för.

– Jag är fullt och fast övertygad om att det kommer bli billigare och bättre än de pc-miljöer vi har idag. Dessutom har utbildningsnämnden nyligen beslutat om att tillskjuta en del centrala pengar för att överbrygga initiala övergångskostnader i skolan. Det här satsningen blir ett enormt standardlyft för datoranvändningen i skolan. Man nu kan koncentrera sig på att utveckla pedagogiken i stället för att sitta med slitna datorer som man vissa till och med fått ta över från barnens föräldrar, säger Anette Holm.

En sak är säker, lyckas Anette Holms storskaliga pc-satsning i Stockholm kommer den att följas av likadana satsningar i en lång rad andra kommuner.

Pc-satsningen är långt ifrån den enda stora it-frågan på Anette Holms bord. En 650 miljoner kronors-satsning på e-tjänster pågår för fullt. Hennes it-stab analyserar just nu också handlingsalternativen när flera stora outsourcingavtal för central systemdrift – som i dag sköts av Tieto – snart går ut.

Anette Holm ansluter sig till bedömningen att outsourcingtrenden kommer att växa sig ännu starkare nästa år.

– Allt fler inser ju att drift av centrala system är inte kärnan i den egna verksamheten. Men sedan finns det ju alltid dom som vill fortsätta behålla ansvaret och kupa handen över sin egen lilla serverpark, säger Anette Holm.

Hennes egen it-stab är också tydligt exempel på hur outsourcing drastiskt minskat andelen tekniker på it-avdelningarna. Hos Anette Holm behövs en handfull tekniska specialister.

– För när man driftade den egna miljön var det nästan bara tekniker på it-avdelningarna. Men det gör ju inte vi längre. I dag är det helt andra krav som ställs på oss när det gäller exempelvis verksamhetsutveckling och att utveckla profesionella och affärsmässiga relationer till leverantörerna. Det kräver en även annan typ av personal. Det är effekterna av dessa ändrade kunskapskrav som du ser avspeglade oss idag. På vår it-avdelning hittar du även strateger, jurister, upphandlingsspecialister, utredare och specialister som jobbar med särskilda projekt. säger Anette Holm.

It är en starkt mansdominerad bransch, något Anette Holm säger att hon vid det här laget vant sig vid det här laget.

– Jag har inga problem med det. Jag har ofta varit ensam kvinna i de jobb jag haft genom åren. Men jag skulle gärna se att det var fler kvinnor inom it. Precis som i alla branscher behöver man inom it en blandning av kvinnor och män med lite olika kompetenser, säger Anette Holm.

Anette Holm säger att hon noterade att den första kvinnan på CS lista över de högsta it-lönerna härom veckan dök upp på först på trettiosjunde plats. Det var Tietos Sverigechef Eva Gidlöf.

– Det är rätt intressant. Det måste finnas fullt med jätteduktiga kvinnor i branschen. Varför finns inte de på listan?

Vad ska man göra då för att få in fler kvinnor i it-sektorn?
– Man rekryterar fler kvinnor. Det är alltid där det börjar, med rekrytering. Där måste man våga tänka i lite nya banor.

På Anette Holms egen it-stab är det en ganska jämn fördelning mellan kvinnor och män.

– Vi är den mest jämställda avdelningen på hela stadsledningskontoret, säger Anette Holm.