Ett femtiotal förhoppningsfulla 4g-entusiaster trotsade snö och iskyla och köade utanför Telias butik på Kungsgatan i morse. Där var det världspremiär för 4g och utlovad säljstart för de första 4g-modemen.

Men väl inne i butiken visade sig att Telia inte hade några 4g-modem att sälja. Inte ens de som köat allra längst fick chansen att sluta sina frusna fingar runt ett av åtråvärda 4g-modemen.

Butikspersonalen hade bara fått enda modem att visa upp i förevisningssyfte, rapporterar tidningen Mobils webbsajt.

De köande fick istället skriva upp sig på väntelistor och utlovades ett 4g-modem vid nästa modemleverans från Samsung väntas äga rum efter julhelgen.

Telia flaggade visserligen redan vid 4g-lanseringen för initial brist på 4g-modem. Enligt Charlotte Züger, kommunikationschef för mobila tjänster på Teliasonera, säger att Telia i en första omgång fått totalt cirka 1 000 4g-modem från Samsung som ska användas 4g-näten i Stockholm och Oslo.

Men men inför 4g-premiären i Stockholm tycks det bara ha funnits ett hundratal 4g-modem. Och alla dom modemen har gått till ”särskilt utvalda företags- och privatkunder” som anmält sitt intresse redan innan 4g-lanseringen, enligt Charlotte Züger.