Den virtuella datorn Icloud kommer att innebära ett paradigmskifte i datorvärlden, enligt Daniel Arthursson, vd för Xcerion.

Det verkar han inte vara ensam om att tro. I januari i år kvalade företaget in på Red Herrings prestigefyllda lista med världens 100 mest lovande teknikbolag, och företaget backas bland annat av det välkända riskkapitalbolaget Northzone och ett antal före detta Microsoftchefer.

– Vi samlar all info du äger och har på ett ställe. Vi tillhandahåller det som går förlorat när man lägger ut mer och mer i olika tjänster i molnet, nämligen ett gemensamt filsystem för alla applikationer och en skrivbordsyta där du kan organisera filerna, säger Daniel Arthursson.

Varför har det tagit så lång tid att bygga Icloud?
– Vi tycker att det har gått fort, faktiskt. Det vi har byggt är så otroligt komplext. Vi återskapar en stor del av det de på Microsoft har gjort under 30 år – vi har återskapat ungefär 70 procent av Windows inne i webbläsaren.

En första gratisversion av Icloud släpptes i april i år, och programmet har nu 230 000 användare.

– Det känns otroligt mycket. Tjänsten har ju stegvis förbättrats, och det är först den senaste månaden som den har blivit riktigt bra.

Målet är att ha en miljon användare i slutet av nästa år, och 20–30 miljoner användare på sikt.

Det är storslagna planer. Vilken målgrupp har ni?
– Dels människor i utvecklingsländer som inte har en egen dator – med Icloud får du en personlig dator med hårddisk på nätet. Dels människor i västvärlden som har ett behov av att koppla ihop alla sina prylar och tjänster.

Till att börja med riktar sig Icloud främst till privatpersoner, men under nästa år kommer ett speciellt företagspaket lanseras.

I och med att premiumversionen lanseras i dag onsdag blir det även möjligt att nå Icloud från Iphone, och stöd för fler mobiler kommer.

– Det vi försöker göra med Icloud är inte bara ett skrivbord på nätet. Icloud ska fungera från telefoner, och nästa steg är att börja fundera på om fotoramen hemma ska kunna hämta foton från min hårddisk på nätet. Vi kallar det enhetskonvergens – din info görs tillgänglig på alla enheter.

Eftersom programmen i Icloud körs virtuellt är det möjligt att flytta dem helt sömlöst mellan olika enheter.

– Vi har tagit fram en helt ny modell för hur man använder en dator. Du kan ta ett fönster på skärmen och i realtid dra över programmet till en kompis dator eller telefon. Det här möjliggör helt nya samarbetsformer, säger Daniel Arthursson.

Fakta

Så här fungerar Xcerions virtuella dator Icloud:

  • Du surfar till icloud.com och loggar in.
  • En virtuell motor laddas ned till din webbläsare.
  • Din egen dators processorkraft används för att köra alla program du har i Icloud, men du behöver aldrig installera något.
  • Du lagrar all din information på Xcerions servrar, och har den på så sätt alltid tillgänglig oavsett vilken enhet du använder.
  • När du stänger ner webbläsaren försvinner alla spår av Icloud från datorn.

I dag finns det runt 50 olika program i Icloud, bland annat mejl, ordbehandlare och fotoprogram.

Allt förutom den virtuella motorn är öppen källkod, och under nästa år lanseras en programbutik där utvecklare kan sälja egenutvecklade program till användare.

Den skarpa betalversionen kostar 280 kronor per år, och då ingår lagringsutrymme på 100 gigabyte.

Den kostnadsfria testversionen har ett lagringsutrymme på 3 gigabyte.