Den nya generationen surfplattor är en utveckling av konceptet Tablet PC som Microsoft lanserade för många år sedan. Nu har man i de flesta fall valt bort det traditionella tangentbordet och låter inmatningen ske med penna eller virtuellt tangentbord. Det handlar om produkter som närmast kan ses som uppbiffade e-boksläsare med skärmar på upp emot tolv tum.

Först ut är uppstickaren Joojoo som väger 1,1 kilo och har en skärm på 12,1 tum med upplösningen 1366x768 punkter. Den har inbyggt flashminne på 4 GB, stöd för trådlösa nät och inbyggd kamera för webbkonferenser. I USA säljs den nu för 500 dollar (3 600 kronor) och leverantören meddelar att man snart kommer att ta
emot beställningar även från europeiska kunder.

Asus har tidigare lanserat versioner av lilla Eee PC som har tryckkänslig och snurrbar skärm, exempelvis modell T91MT som väger ett kilo och säljs i Sverige för 5 500 kronor. Nästa steg i utvecklingen är Eee Pad som saknar tangentbord men ännu inte lanserats officiellt. Även Dell är inne på samma spår med en Android-baserad dator vars skärm ligger på måttliga fem tum.

Sedan i höstas har det talats en del om att Microsofts hårdvarudivision, där musikspelare och tangentbord ingår, ska lansera en produkt kallad Courier. Här ska det handla om en konstuktion med dubbla skärmar på vardera sju tum.

Allra hetast i folkmun är dock Apples produkt där analytiker förväntar sig en skärm på nio eller tio tum med funktioner hämtade från Ipod Touch.

Flera av dessa produkter förväntas dyka upp under mässan Consumer Electronics Show (CES) som pågår i Las Vegas 7-10 januari.