Medan marknaden för operativsystem på pc är tämligen stabil rör det sig på mobilsidan.

Symbian har länge varit helt dominerande på smarttelefoner, men marknadsandelen minskar i snabb takt.

Iphone har underifrån gjort succé som alternativ. De flesta är rörande överens om vilken enorm framgång som Apples App Store innebär för användningen och spridningen av mobila applikationer.

Och entusiasmen är enorm kring Googles Android.

Det visar inte minst CS rundringning bland Sveriges utvecklingsbolag för mobila applikationer.

– Symbian är en föråldrad plattform, säger Geoff Blaber, analytiker på CCS Insight.

En anledning är att det är mycket enklare att utveckla för såväl Iphone och Android som för Windows Mobile.

– Det tar ungefär sex gånger längre tid att utveckla för Symbian. För utvecklare är Symbian verkligen efter, säger Henrik Wirén, vd på The Institution.

Nokias problem avspeglas i användningen av Ovi Store. Programbutiken lanserades i våras, men användningen är försvinnande liten i jämförelse med App Store.

Tittar man på de mest populära Nokiatelefonerna finns det drygt 5 500 applikationer att ladda ned, uppger svenska Nokia.

Enligt de senaste siffror från Apple finns det över 100 000 applikationer i App Store.

– Nokia har ingen bra distributionskanal. De har inte lyckats få Ovi att slå igenom. Jag vet ingen som ens har testat Ovi Store, säger Olof Hägerstrand, vd på Quedro, ett svenskt utvecklingsbolag som har jobbat med mobila applikationer sedan 2002.


Dömer ut Symbian. ”Nokia kommer att fortsätta kämpa för Symbian – men Symbian är på väg att dö”, säger Aaron Ardiri, teknikchef på Appear Networks och expert på mobila plattformar.

Enligt många är Nokias problem större än så.

– Nokia kommer att fortsätta kämpa för Symbian. Men Symbian är på väg att dö, säger Aaron Ardiri, teknikchef på Appear Networks och expert på mobila plattformar.

Symbian Foundation är en stor anledning, enligt honom. Sommaren 2008 köpte Nokia de återstående 52 procenten av aktierna i Symbian.

Samtidigt offentliggjordes planerna på att släppa Symbian som öppen källkod, under överinseende av Symbian Foundation. Enligt många var det ett direkt svar på Googles Android.

– Problemet är att Symbian Foundation inte är öppna för idéer utifrån. De tar inte till sig den innovation som krävs från de nya plattformarna, anser Aaron Ardiri.

Svenska Nokias produktchef Klas Ström slår ifrån sig kritiken.

– Konkurrensen har blivit större. Det kan vara så att andelen på smarttelefoner har gått ned, men det är svårt att säga eftersom det beror på hur du definierar smarttelefoner.

– För kundens del är det synd att det blir en fragmentering, säger Klas Ström.

Fakta

På Nokias kapitalmarknadsdagar nyligen erkände vd:n Olli-Pekka Kallasvuo (bilden) att Symbian måste bli bättre. 2010 kommer därför två större uppgraderingar av Symbian, version 3 om cirka ett halvår och version 4 om ett år. Stora förbättringar ska göras i gränssnittet och det ska gå mycket enklare att komma åt Ovi Store.

Samtidigt görs förbättringar för utvecklare, speciellt med QT-plattformen, som kan användas för flera plattformar, även för pc och konsumentelektronik.

Enligt flera experter som CS har pratat med hänger Symbians framtid på hur bra Nokia lyckas med förbättringarna under 2010.