Coputer Swedens kanadensiska systertidning Computerworld har plöjt igenom en radda säkerhetsprognoser och sammanställt en lista med kommande säkerhetshot.

Det här är de 13 allvarligaste hoten att se upp med under 2010:

Maskattacker mot mobiler
Räkna med en stor maskattack riktad mot mobiltelefoner under 2010. Många mobiltelefoner är numera är små datorer som ständigt är anslutna till internet. De innehåller personlig information och passar dessutom ypperligt som komponenter i mobila botnet.

Haveri i sociala nätverk
Något av de stora sociala nätverken, som Facebook och Myspace, spås stängas ner under en längre period på grund av en hackarattack eller virusinfektion. I takt med att mer och mer information lagras på de här sajterna blir de allt mer intressanta för kriminella.

Säkerhetshål i krypteringsalgoritm
Det kan uppstå ett säkerhetshål i någon av de allestädes närvarande och betrodda krypteringsalgoritmerna. På senare tid har det exempelvis forskats mycket i ssl, det protokoll som ligger till grund för bland annat e-handel, och det har upptäckts ett antal brister.

Driftstopp i samhällskritisk verksamhet
Det är stor risk för att säkerhetshål upptäcks i verksamheter som elnätet eller kärnkraftverk. Om någon illasinnade drar nytta av det här kan det leda till allvarliga driftstopp.

Botnätgäng utkämpar revirstrider
Under 2009 har olika botnätgäng börjat härma varandra, och det här förväntas leda till revirstrider under 2010. Det kan exempelvis innebära att ett botnetgäng upptäcker och avinstallerar ett konkurrerande botnet.

Mejl blir populär måltavla igen
Mejl har tidigare tappat i betydelse som angreppsväg för kriminella, men under 2009 ökade användningen av mejl för att sprida filer och leverera trojaner igen. Den utvecklingen väntas accelerera ytterligare under 2010.

Attacker mot Apple
Apples snabbt ökade marknadsandel har inte gått de kriminella förbi. Under 2010 spås användarna få lära sig den hårda vägen att Mac inte är immun mot angrepp.

Icke-engelskt spam
Bredband sprider sig över jorden och översättningsprogrammen blir allt bättre. Det spås leda till ett rejält uppsving i spam på andra språk än engelska.

Uttagsautomater – och dokusåpor – attackeras
Specialiserad kod utvecklad för att angripa vissa uttagsautomater upptäcktes under 2009, och trenden väntas fortsätta under 2010. Trenden med specialiserad kod innebär också ett lite mer udda mål kan falla offer för angriparna: Elektroniska röstningssystem för exempelvis dokusåpor.

Kidnappningar och lösensummor
Risken finns att kriminella kidnappar användarnas datorer genom att göra dem oanvändbara, och kräver att få en lösensumma för att göra dem brukbara igen.

Försäljning av gratis antivirusprogram
Det har kommit en radda gratis antivirusprogram på marknaden. Risken finns att oseriösa företag paketerar om den kostnadsfria mjukvaran och säljer den vidare till slutanvändarna. Det här skadar i och för sig inte användarna, men de luras att betala för något de skulle ha kunnat få gratis.

Skadlig kod i annonser
Allt fler kriminella spås löpa legitim annonsplats för att sedananvända den för att sprida skadlig kod.

Förgiftade sökresultat
Attackerare använder sig av sofistikerade metoder för att manipulera sökmotorernas rankning och förgifta användarnas sökresultat. På så sätt leds användarna till falska sajter som kan orsaka infektioner av skadlig kod. Det här tillvägagångssättet spås öka markant under 2010.

Listan är framtagen med utgångspunkt i prognoser från CA Global Advisory Team, Cisco, Symantec Hosted Services, Websense Security Labs och med hjälp av ett antal säkerhetsexperter på Independent Security Evaluators.