Vid tretiden på natten mot onsdagen satte någon eld på den världberömda julbocken i Gävle. Varje år sedan 1996 har den övervakats dygnet runt av webbkameror monterade på byggnaderna runt halmdjuret i centrala Gävle.

Så även i år. Men nu kan CS avslöja varför gärningsmännen inte fastnade på bild. Vid 14-tiden på tisdagen började trafiken till kamerorna öka för att snart nå sådana nivåer att kommunens servrar knappt klarade av trycket. Överbelastningen fortsatte hela eftermiddagen och natten.

Vid 03:00 på onsdagsmorgonen, just som någon tänt eld på halmen, sjönk så trafiken igen till normala nivåer.

– Det är osannolikt att det ska ha några naturliga förklaringar, säger Anna Östman, taleskvinna för bocken vid Gävle kommun.

På kommunen betraktar man överbelastningen som ett resultat av en medveten överbelastningsattack, en så kallad ddos-attack. Sabotage av denna typ genomförs oftast med hjälp av nätverk av kapade datorer som kan överösa en server med enorma mängder trafik.

Bilder från webbkamerorna sparas inte av kommunen eftersom den inte har tillstånd som övervakningskamera. Men efter en bockbränning brukar privatpersoner som har varit inne och tittat på skicka in sina egna bilder.

– I år har det inte kommit in en enda, säger Anna Östlund.

Kamerorna slogs inte ut helt av de stora trafikmängderna, men blev blev så långsamma att de bilderna lades ut med betydligt längre mellanrum, en lucka som brännarna tycks ha lyckats utnyttja.

Gävlepolisen fick larm om att bocken stod i lågor redan på natten. Nu ska kommunens it-tekniker gå igenom loggfiler i jakt på spår efter angriparna. Om någonting framkommer ska informationen överlämnas till polisen.

Bocken byggdes i år för 43 gången. Att bocken överlever hela julhelgerna hör till ovanligheten. Det grymma öde som stadens symbol utsätts för varje år är det som har gjort den världsberömd.

– Kamerorna brukar följas av personer från 140 länder, säger Anna Östlund.

Årets bock är byggd av halm från whisky-destilleriet i närbelägna Mackmyra och var inte impregnerad mot brand.