Några dagar innan jul skickade Google ut en pressinbjudan till ett ”Androidevent”. Troligt är att det är företagets första Androidmobil, Nexus One, som kommer att visas upp. Det skulle också ge företaget en chans att visa upp mobilen på prylmässan CES som drar igång på torsdag.

Inget är klart innan kvällens möte, men runtom på nätet har det spekulerats i vad det är som komma skall. Företaget har dock inte lyckats få igång någon jättehajp.

Klart är att HTC står för hårdvaran, och mobilen kommer att vara bland de första att köra Android 2,1 som operativsystem.

Den amerikanska sajten Engadget ska ha kommit över ett exemplar och sammanfattar mobilen med att den är snygg (men inte snygg), slimmad och i klassisk HTC-stil. Den ska ha en skärm på 3,7 tum, en kamera på 5 megapixel.

Engadget framhåller snabbheten i mobilen. Anledningen är den snabba processorn, som enligt ryktet är en 1 GHz Snapdragon. Det ska också finnas plats för minneskort upp till 32 GB.

Flera experter framhåller att Nexus One är ett motdrag mot Apples Iphone, men enligt Engadget har Googlemobilen en bit kvar innan den matchar Iphone och det är inget som kommer att revolutionera mobilmarknaden.

Nexus One ska ha två olika prislappar, enligt läckta prisdokument som sajten Gizmodo tagit del av. Ett tvåårskontrakt med amerikanska mobiloperatören T-mobile ska kosta omkring 1300 kronor, plus en månadsavgift för användandet på omkring 550 kronor, En olåst variant ska kosta omkring 3700 kronor.

Frågetecknen gäller främst varför Google väljer att släppa en egen Androidmobil. New York Times ställer sig frågan vad flytten till mobilt internet att innebära för Googles annonsförsäljning på nätet.

Tidningen tar också upp risken med att alltför populära mobilappar kan äta sig in på Googles huvudområde sök, genom att användaren inte behöver gå omvägen via Google. Många framhåller också likheterna med Motorolas Androidmobil Droid, och undrar varför Google inte väljer att gå mer på ett eget spår.