Analysföretaget Change Wave Research frågade i december 4 000 konsumenter i USA om vilken typ av avancerad mobiltelefon, smartphone, de helst vill köpa.

Drygt en femtedel, 21 procent, planerar att köpa en som bygger på Googles operativsystem Android. Siffran ökar med 250 procent, jämfört med de 6 procent som svarade samma sak när undersökningen genomfördes i september.

– Förändringen överträffar allt vad vi har sett under de senaste tre åren på marknaden för smartphones, säger Paul Carton, som är analytiker på Change Wave till IDG News.

Intresset är högst på konsumentsidan. I september låg operativsystemet Android OS sist när det gäller konsumenternas intresse för mobila operativsystem. Sedan dess har det klättrat till en andraplats före alla andra konkurrenter utom Iphone OS.

I dagsläget leder Iphone, som 28 procent planerar att köpa. Siffran har minskat fyra procentenheter sedan i september, vilket Changewave betecknar som en naturlig nedgång efter det initialt mycket starka intresset för Iphone.