Redan för tre år sedan började det ryktas om att Google planerade att släppa en mobiltelefon. Igår var det till slut dags då Google officiellt visade upp företagets nya produkt, Nexus One.

Nexus One kommer att säljas via den amerikanska mobiloperatören T-mobile och priset kommer att ligga på 179 dollar (cirka 1 300 kronor) med ett abonnemang. Den kommer även gå att köpas utan abonnemang med en mobiloperatör för 530 dollar (cirka 3 800 kronor).

Telefonen går att köpa redan nu i USA, Hong Kong, Singapore och Storbritannien via Googles webbsida. Kunder som vill köpa telefonen måste ha ett konto hos Google och använda företagets betaltjänst, Google Checkout, för att betala för den.

”Knappast någon Iphone-dödare”

Google har dock inte byggt telefonen på egen hand utan lagt ut det på den taiwanesiska mobiltelefontillverkaren HTC. Google uppger dock att företaget haft ett nära samarbete med HTC under utvecklingen.

Den amerikanska tekniksajten Engadet som var först med att få ett provexemplar av mobiltelefonen sammanfattar Nexus One som en trevlig Android-telefon, men uppger samtidigt att den definitivt inte är en ”Iphone-dödare”.

- Nexus One utgör inte något större hot mot Iphone. Den är ganska lik Motorolas Droid och det finns inga egentliga skillnader annat än att den är snabbare än Droid, säger Engadets chefredaktör, Joshua Topolsky.

Enligt Google är den största anledningen till att företaget gett sig in på mobiltelefonmarknaden för att kunna visa upp sina egna produkter på ett bättre sätt.

- Vi frågade oss själva om det fanns något sätt på vilket vi kunde arbeta närmare med våra samarbetspartners. Vi ville hitta ett sätt att nå ut snabbare med våra nya produkter och arbetat med på Google. Det är precis vad vi har gjort med Nexus One och HTC, säger Googles produktchef, Mario Queiroz.

IDG News