För drygt ett år sedan satt Harald Klomp och försökte ta reda på hur mycket pengar han skulle tjäna på jobbskatteavdraget. Det var dags för det tredje steget i regeringens reform, men ingenstans kunde han hitta tillräckligt med information om vad som gällde.

Han satte därför själv ihop en kalkylator och registrerade domänen jobbskatteavdrag.se.

– Första versionen var uppe på ett par dagar. Sedan har det varit lite småjusteringar. Allt som allt har det väl tagit en veckas heltidsjobb, säger Harald Klomp, som till vardags är delägare och vd i Imint som gör program för flygspaningssystem.

Men det var inte helt lätt att få ihop kalkylatorn. För att få reda exakt vad som gällde fick Harald Klomp gå till lagtexten i ämnet.

– Det är inga hemligheter hur man räknar ut det, men det är knappast enkelt, säger Harald Klomp.

Skattesatserna i de olika kommunerna har han fått från Statistiska centralbyrån.

– Man kan få ut dem i Excel och alla möjliga format. De har en bra sajt och det är lätt att få tag i data.

Hos Skatteverket var det dock krångligare både att hitta uppgifter på sajten och att få hjälp från personalen.

– Att hjälpa någon i Uppsala ingick väl inte i deras uppdrag. De jobbar för sig och så får resten av världen jobba som de vill, säger Harald Klomp, som tycker att det är konstigt att regeringen inte informerat mer om effekterna av jobbskatteavdraget.

– Det är den i särklass dyraste reformen som den här regeringen har gjort. Att man inte satsar mer på att marknadsföra sin reform, it beats me.

Fram till för några dagar sedan hade sajten uppemot 400 besökare om dagen. Sedan sajten omnämnts bland annat i Svenska Dagbladet tiodubblades siffran. Reaktionerna från besökarna har varit översvallande, omkring 300 mejl med positiv feedback.

Framöver kan Harald Klomp tänka sig att lägga till hur höjningarna av a-kassan har påverkat lönen. Antingen separat eller integrerat i uträkningen av jobbskatteavdraget.

– Förut fanns det möjlighet att dra av det på skatten, men det har tagits bort nu.