En av CS läsare har uppmärksammat oss på ett nytt svenskt spyware. På olika sajter, till exempel välkända yousendit.com, har dialogrutor dykt upp som med svensk text försöker lura surfaren att ladda ned programmet ErrorSafe.

ErrorSafe uppges, på den egna sajten, vara en lösning för "att hålla diskarna rena från skadliga filer". Men affärsmetoderna med pop-up-fönster som försöker få användaren att tro att det finns fel i datorns register eller filsystem, är klassiskt nätlurendrejeri.

Liknande dialogrutor på engelska finns i massor på internet. Det nya här är att dialogerna för Errorsafe är på svenska, vilket sannolikt kan lura ovana nätsurfare att klicka på ok.

Symantec beskriver Errorsafe som en säkerhetsrisk som ger överdrivna rapporter om hot mot datorn och sedan försöker sälja det egna programmet för att hjälpa användaren att ta bort de påstådda hoten.

Den första dialogrutan (se skämdump1) som dyker upp säger: "OBSERVERA: Om din dator har felaktigheter i registerdatabasen eller i filsystemet kan det förorsaka oförutsett uppförande, låsningar och krasher" [...] "Vill du installera errorsafe för att göra en kostnadsfri kontroll av din dator? (Rekommenderas)".

Om användaren klickar på cancel, kommer ytterligare en ruta (se skämdump2) som säger: "Du har inte avslutat felskanningen" [...] "Du behöver installera Errorsafe för att skanna efter och, om några fel hittas, korrigera registerproblem (Rekommenderas)".

Klickar man på cancel även här dyker nästa dialogruta (skärmdump3) upp: "Errorsafe kommer nu att scanna din dator efter fel. Välj KÖR eller ÖPPNA när du anmodas att starta installationen".

Till sist omdirigeras surfaren, förutsatt att denne nekat till allt, till en sida för manuell nedladdning av Errorsafe.