Efter att Brittiska Trading Standards department hittat företag som tjänat pengar på att sälja kopior av Firefox tog man kontakt med Mozilla Foundation för att säkerställa att verksamheten bröt mot deras licensregler. Enligt Gervase Markham, ansvarig för licensfrågor på Mozilla, verkar Trading Standards department inte ha någon större koll på vad öppen källkod innebär.

Gervase Markham fick förklara vad begreppet "copyleft", alltså motsatsen till upphovsrätt, innebär och när har gjort det fick han veta att Mozillas syn på sina egna produkter försvårade arbetet för myndigheterna, skriver han i ett inlägg i brittiska The Times.

Att Mozilla själva inte har något emot att andra företag säljer kopior av deras mjukvara, som de själva ger bort gratis, skulle i praktiken göra det omöjligt för myndigheterna att driva den brittiska anti pirat-lagstiftningen framåt eftersom man då inte kan utfärda ett generellt råd till företag om vad som är och inte är tillåtet.

Enligt Gervase Markham är missförstånden ett exempel på hur mycket modellen med öppen källkod avviker från den mer traditionella synen på intellektuell egendom.