En trend på årets stora konsumentelektronikmässa i Las Vegas är en bred satsning på läsare för e-böcker. Inom segmentet har Sony Reader, Neolux Nuut och Amazons Kindle länge haft ett försprång men nu kommer produkter från Samsung, Plastic Logic, Entourage, Hearst och Spring Design.

Plastic Logics nya produkt heter Que och har företagsanvändare som målgrupp medan Spring Design satsar på en läsplatta kallad Alex med dubbla skärmar, precis som i en vanlig bok. Entourage Systems nya enhet kallas Edge och företaget säger sig samarbeta med flera skolboksförlag som ska anpassa pappersböckerna till elektroniska läsare.

Plastic Logic är gammalt i gemet och har satsat på en större, tryckkänslig skärm som bättre än andra ska hantera Officedokument och pdf-filer. Företagets representanter är noga med att betona att man inte vill konkurrera med företag som Amazon.

– Amazon har visat att det går att skapa en affärsverksamhet kring denna typ av produkter men vårt koncept är att skapa en ny kategori produkter som ingen fokuserat på tidigare, säger Plastic Logics vd Richard Archuleta till Business Week.

Företagets nya läsplatta Que kostar 650 dollar, motsvarande 4 600 kronor, och hör därmed till de dyraste i sin kategori.

Spring Design, ett företag som bildades 2006 av anställda på Intel och Sandisk, samarbetar med Quanta Computer, som har lovat att tillverka 120 000 exemplar av läsaren Alex. Den kostar 359 dollar och börjar säljas i februari. Huvudskärmen är på sex tum och dessutom finns en mindre skärm som kan användas för att surfa på nätet om man exempelvis skulle vilja kolla upp någon detalj i böckerna. Här används Googles operativsystem Android.

Även amerikanska förlagsjätten Hearst har gett sig in i leken och lanserar en prenumerationstjänst kallad Skiff med tillhörande läsplatta Skiff Reader. Skärmen är på hela 11,5 tum och tillverkas av koreanska LG.

I Samsungs utbud ingår två nya läsplattor där den enklaste är prissatt till 400 dollar. Det kan jämföras med den billigaste versionen av Amazon Kindle som kostar 260 dollar. Amazons e-bokstjänster lanserade i höstas på den svenska marknaden och lagom till höstens bokmässa inleddes även försäljningen av Neolux läsplatta Nuut. Den går exempelvis att köpa på Teknikmagasinet för 2 700 kronor.

– Försäljningen av Nuut har varit något över förväntan både i butikerna och på nätet och vi tror att det är en produkt som kommer fortsätta sälja bra. Vi ser ljust på framtiden och tror att e-boksläsaren kommer vara en produkt att räkna med, säger Lukas Löfgren, pressansvarig på Teknikmagasinet.

Du följer väl CS på Twitter? Vi finns på twitter.com/ComputerSweden