I ett långt blogginlägg sent i går kväll svensk tid uppger Google att företaget kommer att sluta censurera sökresultaten i Kina. Google uppger att det kommer att stå fast vid sitt beslut även om det betyder att företaget måste lägga ned sin verksamhet i landet.

Anledningen till det drastiska beslutet beror enligt Google på de avancerade cyberattacker som utfördes mot flera av företagets tjänster förra månaden. Attackerna såg till en början ut att vara vanliga hackarattacker, men Google upptäckte senare att motivet var något helt annat.

Cyberattackerna drabbade ett tjugotal företag i Kina inom flera olika industrier. Googles e-posttjänst Gmail drabbades sofistikerade attacker där hackarna enligt Google riktade sig mot e-postkonton som tillhör fredsaktivister i Kina.

Gmail är officiellt redan blockerat i Kina, men fredsaktivister och andra användare använder sig av anonyma proxy-servrar för att komma åt tjänsten. Google kallar attacken för ett försök att stävja mänskliga rättigheter.

– Dessa attacker och den bevakning som hindrar yttrandefriheten i Kina har fått oss att överväga om det är möjligt för oss att vara kvar i landet. Vi har beslutat att vi inte längre är villiga att censurera sökresultaten i Kina, även om det innebär att vi måste lägga ned vår verksamhet i Kina, skriver Googles chefsjurist David Drummond på företagets blogg.

Enligt Google kommer företaget att inleda samtal med kinesiska myndigheter om en eventuell lösning där Google kan fortsätta sin verksamhet i landet utan att censurera sökresultaten.

Google.cn har varit etablerat i Kina sedan 2006. Google har tidigare uppgett att företaget kommer att följa de lokala lagarna efter bästa förmåga, men kommer även att överväga sin ställning beroende på lokala förhållanden.

IDG News