Många höjde på ögonbrynen när Google sent på tisdagskvällen svensk tid publicerade ett inlägg om situationen i Kina på företagets officiella blogg. Google lovar att sluta följa den kinesiska regimens krav på censurerade sökresultat. Även om det innebär att tjänsten försvinner eller att Google till och med tvingas stänga sina kinesiska kontor.

Johan Lagerkvist, doktor i kinesiska och forskare vid Utrikespolitiska institutet, säger att det under de senaste åren blivit allt svårare för utländska företag att agera i Kina.

– Problemet är statskapitalismen, att staten lägger sina fingrar i hur marknaden fungerar. Censurpolitiken gynnar kinesiska företag.

Ett exempel på hur konflikten trappas upp var kravet förra året på pc-leverantörer att installera ett filter på nyproducerade datorer. Det skulle i första hand blockera porr, men kan även användas för att censurera politiskt känsligt material. Kravet fick många tillverkare att gå i taket och drogs tillbaka.

I Kina är den lokala sökmotorn Baidu överlägset marknadsledande.

– Kina behöver inte Google. Det finns sökmotorer som fungerar som regimen vill. Eller rättare sagt behöver inte den kinesiska regeringen inte Google. Däremot tror jag att det kinesiska samhället, både användare och på sikt företag, förlorar på det här.

Kan Google sätta press på Kina?
– Det är musen som ryter. Google är ett jättestort företag, men den kinesiska staten är så ofantligt mycket mäktigare än vad något företag kan vara.

– Men om den kastade handsken följs upp av fler så kan Google har satt en snöboll i rullning. Om EU och regeringar, till exempel USAs, säger att ”våra företag kan inte konkurrera på samma villkor” kan de dra Kina inför världshandelsorganisationen.

Sökföretaget hänvisar i sitt meddelande till dataintrång riktade både mot företag och mot människorättsaktivister som använder e-posttjänsten Gmail. Det lyfts fram som skälet till den nya inställningen till Kina och kan enligt Johan Lagerkvist ha spelat en viss roll, även om det i första hand ska uppfattas som ett affärsmässigt beslut.

– Google har ju kritiserats hårt, inte minst i USA, för att föra en skenhelig politik. Ändå har man samarbetat och anpassat sig i Kina. Både av ekonomiska skäl och goodwillskäl känner man nu att måttet är rågat. Men det är en klar utmaning.

Den kinesiska sökmotorn öppnade i början av 2006. Med viss tveksamhet gick Google då med på att lyda order från den kinesiska regimen och ta bort länkar till kritiskt innehåll.

Fakta

Anledningen till det drastiska beslutet är enligt Google de avancerade försök till dataintrång som utfördes mot flera av företagets tjänster förra månaden. Attackerna såg till en början ut att vara vanliga hackarattacker, men Google upptäckte senare att motivet var något helt annat.

Attackerna drabbade ett tjugotal företag i Kina inom flera olika branscher. Googles e-posttjänst Gmail drabbades sofistikerade attacker där hackarna enligt Google riktade sig mot e-postkonton som tillhör människorättsaktivister i Kina.

Gmail är officiellt redan blockerat i Kina, men aktivister och andra användare använder sig av anonyma proxy-servrar för att komma åt tjänsten.