Jag kan från början säga att jag till skillnad från flera av mina kollegor på IDG inte har några större problem med att använda Internet Explorer. Firefox är mitt andra val i det dagliga arbetet men jag laddar alltid ner nya versioner allt eftersom de dyker upp. På min födelsedag 8 januari kom den första lanseringskandidaten av Firefox 3.6 som jag givetvis testade innan jag satte tänderna i skarpa versionen 21 januari.

Nu har jag alltså kört Firefox 3.6 ett tag både på min långsamma jobbdator och på hemmadatorn som är försedd med en fyrkärnig processor från Intel. Båda använder Windows 7 som operativsystem, 32-bitarsversionen på jobbet och 64-bitar hemma.

Utan att ha använt några särskilda analysverktyg har jag en märklig känsla av att det är jobbdatorn som vunnit mest på övergången till Firefox 3.6. Här känns den väldigt snabb medan jag knappast märker någon prestandaförbättring på 64-bitarsdatorn. Kan det vara så att Firefox ännu inte optimerats för 64-bitars operativsystem, jag vet ärligt talat inte.

När jag tar en titt på en test som amerikanska Computerworld gjort med hjälp av verktyget Sunspider och en dator som kör XP ser jag att man kunnat mäta hur den nya versionen är tre gånger snabbare i vissar moment. Samma mätning visar dock att Chrome är fem gånger snabbare än Firefox 3.5.

Helt säkert är i alla fall att Mozilla nu kommit till rätta med flera problem som tidigare slöat ner webbläsaren. Det gäller inte minst minneshanteringen där många tidigare klagat på en viss tröghet i de fall där man har ett stort antal fönster öppna samtidigt. I Mozillas information om nyheterna i version 3.6 framgår tydligt att man lagt mycket krut på att webbläsaren ska fungera även på klena datorer, även sådana som kör exempelvis Windows CE och Maemo. Nu spelar det knappt någon roll hur många fönster man öppnar, och bara det är ett viktigt skäl att uppgradera till den nya versionen.

Bland de drygt 70 uppdateringarna som tillkommit märks en bättre hantering av instickprogram vilket innebär att även de som är tredjepartsprodukter kontrolleras och uppdateras vid behov. Det är en rätt viktig nyhet eftersom just föråldrade insticksprogram ofta är källa till strul i många webbläsare.

Självklart har Firefox även sett till att förbättra stödet för html 5 vilket bland annat innebär att webbläsaren bättre än tidigare kan leverera video i fullskärmsformat.

En annan, mindre nyhet är att det är betydligt lättare än förut att ändra utseende på gränssnittet vilket man kan göra genom att hämta in olika bakgrunder och liknande från getpersonas.com.

Alla dessa förbättringar till trots är jag dock ännu inte beredd att kryssa i rutan för att ange Firefox som mitt förstahandsval. Men Microsoft får se upp för med version 3.6 är det allt fler som ser skäl till att göra det. Vid årsskiftet hade Internet Explorers marknadsandel sjunkigt till bara 62 procent och under det gångna året tappade Microsoft en procent varje månad. Men i Redmond står Internet Explorer 9 och puttrar för fullt i grytan och här lär man nog sleva in både ett och annat som Mozilla, Apple och Google redan har kokat ihop.

Du följer väl CS på Twitter? Vi finns på twitter.com/ComputerSweden

Fakta

Mozilla har lanserat version 3,6 av webbläsaren Firefox 3.6. Den har fått drygt 70 uppdateringar. Användartestet har genomförts på två datorer, en med 32-bitarsversionen av Windows 7 och en med 64-bitarsversionen av samma operativsystem.

Betyg (1-5).
Gränssnitt: 4
Användarvänlighet: 4
Prisvärdhet: 5
Funktioner: 4
Installation: 4
Medel: 4,2