Den tidigare misstänkta, en 26-årig mjukvaruutvecklare, stod åtalat för att ha bidragit till storskalig, illegal fildelning av i första hand musik. Via Oink delades även mjukvara, men det var skivbolagen som drev processen för att stänga sajten.

Mer än två år efter tillslaget friades mannen helt från anklagelserna av en jury i Teesside i nordöstra England, rapporterar flera brittiska tidningar.

Förhandlingarna tog bara två timmar och juryn var enig i sitt beslut.

Oink.cd var en av världens största sajter i sitt slag när polisen slog till i oktober 2007. I en samordnad aktion genomförde brittisk polis en razzia mot mannens hem samtidigt som polis i Nederländerna beslagtog de servrar som sajten drevs på.

Ett tv-team fick tillstånd att närvara vid tillslaget mot hans hem och hela förloppet sändes senare i tv.

Oink.cd hade då länge varit ett av skivbolagens stora hatobjekt, inte minst för att skivor ofta dök upp i sajtens register långt innan de hade släppts på marknaden. Bara inbjudna kunde få ett konto på sajten och för att vara kvar måste fildelaren antingen dela med sig flitigt eller skicka in pengar till sajtägaren.

Enligt The Telegraph har polisen uppgett att de hittat 185 000 pund, motsvarande över två miljoner kronor, på konton som tillhör mannen.

Tekniken bakom Oink.cd var bittorrent, alltså samma fildelningsprotokoll som används av The Pirate Bay. 26-åringens försvar liknade också det som användes i Stockholms tingsrätt i rättegången mot The Pirate Bay, med argumentet att sajten bara kopplade samman användare med varandra och inte i sig lagrade några piratkopior.

Precis som personerna bakom The Pirate Bay åtalades britten inte heller för att själv ha brutit mot upphovsrätten, utan för medhjälp.