När Twitter lanserades 2006 var det få som anade hur mikrobloggar skulle förändra hur vi kommunicerar på webben.

I dag har mikrobloggandet exploderat i popularitet. Som en följd av det har flera mikrobloggtjänster för företag lanserats.

Det är alternativ till Twitter som har några fler funktioner än originalet, skriver IDG News.

Det senaste exemplet är Salesforces nyligen lanserade Chatter. Det är en molntjänst för att föra samman anställda på ett företag, genom personliga profiler och inlägg om status. Ett sådant inlägg, eller post som det heter på engelska, kan till exempel innehålla information om projekt eller kundbesök.

Under ett tal på konferensen Dreamforce i San Francisco nyligen pratade Salesforces vd Marc Benioff om behovet av samarbetsverktyg anpassade för företag.

– Jag vet mer om främlingar på Facebook än jag vet om mina anställda och vad de arbetar med. Jag vet när mina vänner går på bio men inte när min försäljningschef besöker vår största kund, säger Marc Benioff.

Det är precis därför som fler företag satsar på mikrobloggar.

– Mikrobloggar uppfyller ett behov som mejl inte kan uppfylla. De här snabba meddelandena hjälper folk att hålla kontakten utan att de behöver använda tyngre verktyg som Sharepoint, säger Jeremiah Owyang, analytiker på och delägare i Altimeter Group.

Han tillägger att en av fördelarna med den här tekniken är att den kan användas på mobila enheter. Det gör det enklare för företag att hålla sina anställda uppdaterade när de är ute och reser.

Tim Eby som är chef på St Louis Public Radio i USA började använda Twitter tidigt och upptäckte snabbt ”kraften i att kommunicera, bygga gemenskaper och utbyta information”.

När de började diskutera att bygga ett intranät på företaget såg Tim Eby till att mikrobloggar blev en del av det.

– Även om vi bara är 33 anställda byggs det upp många silor, säger Tim Eby.

Hans förhoppning var att få personalen att samtala och samarbeta mer.

Efter att ha utvärderat flera mikrobloggverktyg fastnade Tim Eby för Signals från Socialtext. Det kan användas i webbläsare, på mobila enheter eller med ett klientprogram på datorn som är baserat på Adobes plattform Air.

Det är integrerat med wikifunktioner, profiler för sociala nätverk och ”aktivitetsströmmar”. De senare påminner om nyhetsflöden i Facebook.

Man kom i gång snabbt med användningen, enligt Tim Eby, även om det fanns tvekan hos vissa anställda.

– Även i en tidsålder när många använder Twitter och Facebook så finns det folk som inte har anammat sociala medier.

Vissa anställda var rädda för att öppna sig för mycket, så det passade med ett säkert, internt verktyg.

Tim Eby såg till att få med folk på alla nivåer i projektet. Tveksamma användare fick vara med i projektgruppen, ledningen bearbetades och de olika avdelningarna deltog.

I dag använder de anställda applikationen som en ”kaffemaskin”, en plats för samvaro där de delar på länkar till artiklar som man tycker är intressanta. Användningen har lett till färre mejl, till exempel färre svara alla-mejl.

Ett exempel är att receptionisten får ett telefonsamtal från en lyssnare som vill veta mer om ett evenemang på en skola som nämnts i ett program. I stället för att skicka ett mejl till alla anställda använder receptionisten mikrobloggverktyget och får ett svar inom fem minuter.

– Det blir ett omedelbart svar och vi behöver inte skräpa ner inkorgar för mejl, säger Tim Eby.

Han säger också att mikrobloggarna har förbättrat både kamratskap och samarbete på radiostationen:

– Våra tillfälligt anställda har inte företagsmejladresser och har tidigare missat mycket av kommunikationen. Med det här verktyget kan vi kommunicera bättre med dem.

Människor kan även uppdatera resten av företaget med hjälp av sina mobiler när de är ute på jobb.

Fakta

Här är några tips för att lyckas med interna mikrobloggar:

• Ta reda på vad folk vill ha. Om många anställda redan använder Twitter är det mer troligt att de är positiva till interna mikrobloggar.

• Ha med så många olika typer av anställda som möjligt tidigt i processen. Om en majoritet av de anställda är representerade är det lättare att få gehör.

• Skapa snackisar. Lägg till intressanta ikoner på interna webbsidor, till exempel för att dela med sig av innehåll.

• Försök att skapa lagom strikta riktlinjer. Det kan till exempel vara bra att försöka minska mängden negativa kommentarer. Men det gäller att akta sig att ta död på den naturliga användningen av ett verktyg.