Länge har det spekulerats kring att Apple ska satsa på en tangentbordslös dator som kan användas för att titta på film, lyssna på musik och läsa e-böcker. Så när Apple bjuder in till en visning med rubriken ”come see our latest creation” är det nära till hands att gissa vad det handlar om.

Tidningen Wall Street Journal tror sig veta att Apple har förhandlat med förlaget Harpercollins Publishers som ska göra ett stort antal böcker tillgängliga för den nya enheten. Tidningen ägs av News Corp som även äger Harpercollins vilket gör uppgiften trovärdig.

Harpercollins vd Brian Murray säger till Wall Street Journal att man siktar på att kunna komplettera de elektroniska böckerna med rörliga bilder, intervjuer med författare och kopplingar till sociala nätverk.

Produkten skiljer sig från traditionella läsplattor, från exempelvis Amazon, eftersom de bara hanterar svartvita bilder och annat statiskt material.

De flesta experter tror att Apples produkt får en skärm på cirka tio tum och få stöd för video i hd-kvalitet. Troligen väljer man en modell där materialet tankas hem via trådlösa nät i stället för mobilnäten – enligt samma koncept som finns på de mest avancerade versionerna av Apples Ipod.


Snart här? Möjlig look på Apples surfplatta.

Du följer väl CS på Twitter? Vi finns på twitter.com/ComputerSweden

Fakta

Bland övriga företag som börjat flagga för mer avancerade läs- och surfplattor märks Microsoft vars vd Steve Ballmer nyligen visade upp en HP-märkt produkt kallad Slate PC. Den version som Microsoft presenterat stöder Amazons e-bokformat Kindle Ereader och går dessutom att använda för att spela spel och liknande.
Tidigare har datorer med tryckkänsliga skärmar kallats Tablet PC men de mindra, tangentbordslösa modeller som nu är på gång ska tydligen särskiljas med benämningen Slate PC. Så en gissning på vilket namn Apple skulle kunna välja för den nya produkten är väl iSlate.