Nyligen demonstrerade Microsofts vd, Steve Ballmer, en HP-märkt surfplattad som kallas Slate PC och under våren förväntas Apple börja sälja en tangentbordslös dator med skärm på tio tum.

I en rapport skriver Deloittes analytiker att denna typ av produkter har mycket större möjlighet att slå igenom på marknaden jämfört med föregångaren, Tablet PC. I rapporten nämns varesig Apple eller de Windows-baserade produkter som Microsoft hoppas på. Men Deloitte tror på det nya konceptet och spår att denna typ av datorer kommer att säljs i miljonupplagor redan under 2010.
Analytikerna tror att en lång rad företag, både pc-byggare och mobilleverantörer, ska satsa på produkter som är större än mobiltelefoner men mindre än vanliga bärbara.

Det är något som flera leverantörer bekräftar för CS.
– Vi tror att surfplattor är en kommande trend och vi planerar även att lansera innovativa produkter inom detta segment. När detta kommer att ske är är tyvärr inte bestämt och vi kommer gå ut med mer information när vi närmar oss lansering, säger Mikael Koark på Asus svenska kontor.

Bland de produkter som Asus är på gång med märks modell DR-570 som har oledskärm på sex tum med upplösningen 768x1024 punkter. Dessutom kommer modell DR-950 med 9-tumsskärm som dock bara kan visa svartvita bilder och därmed får ses som en ren e-boksläsare.

Mats Jentzen, Dells marknadschef, säger att företaget är på gång med en modell som har 5-tumsskärm och använder Android som operativsystem. Men några övriga detaljer kring produkten vill han avslöja.

Den verkliga pionjären på tangentbordslös datorer är dock Fujitsu.
– Vi har haft så kallade Slate PC i Stylisticserien sedan början av 90-talet och nu planerar vi en uppgradering med modeller som stöder multi-touch, berättar företagets produktchef, Bo Lennström.