Säkerhetsproblemen i Internet Explorer gynnar både Firefox och Opera.

Organisationen bakom Firefox, Mozilla, rapporterar en kraftig ökning av antalet nedladdningar i Tyskland. Där uppger Mozilla att antalet nedladdningar i fredags låg 300 000 över normalt.

– Under de senaste dagarna har det skett en kratig ökning av antalet nedladdningar av Firefox, från användare av Internet Explorer, säger Mozillas analyschef Ken Kovash på en blogg, Blog of Metrics, uppger IDG News.

Norska webbläsaren Opera Software meddelar att nedladdningarna i Tyskland fördubblades under förra veckoslutet, samt att nedladdningarna i Australien ligger 40 procent högre än normalt.

Enligt båda företagen ligger rekommendationer från tyska, franska och australiska myndigheter att användarna sluta använda Internet Explorer bakom uppgången.

En analytiker anser dock att rådet att sluta använda Internet Explorer är felriktat.

– Det är en följd av irrationell rädsla, säger Richie Lai, som är säkerhetsexpert på företaget Qualys och fortsätter:

– Alla webbläsare har sårbarheter. Istället för att råda användarna att byta från Internet Explorer, bör budskapet vara att uppgradera till den senaste webbläsaren, oavsett om det gäller Internet Explorer 8 eller Firefox.

Fakta

Den nästan nio år gamla Internet Explorer 6 är den webbläsare som är mest utsatt för sårbarheter. Dels på grund av att den senaste attackkoden är skriven speciellt för denna webbläsare, men också för att webbläsaren saknar vissa säkerhetsfunktioner, exempelvis skydd för dataexekvering, dep, data execution prevention.