I oktober förra året chockade Google gps-marknaden genom att släppa en gratis navigeringslösning för Androidplattformen. Nu följer Nokia efter. I den nya versionen av Nokias kartlösning Ovi Maps ingår navigering för både bilförare och fotgängare, gratis. Navigeringstjänsten täcker 74 länder på 46 olika språk.

Den nya versionen av Ovi Maps släpps idag för ett tiotal Nokiamodeller, bland dem N97 Mini och E72. Från och med mars 2010, kommer alla gps-utrustade smartphones från Nokia levereras med den nya navigeringstjänsten.

– Vi vill göra det lika naturligt att använda mobil navigering som att skicka ett sms eller ta en bild. Vi tror att vi genom att erbjuda de bästa kartorna med röstnavigering utan kostnad verkligen kan få fart på den utvecklingen, säger Anssi Vanjoki, vice-vd på Nokia, i ett pressmeddelande.

Analyshuset IDCs mobilanalytiker Francisco Jeronimo är imponerad:

– Det här är ett djärvt drag som kommer att påverka hela branschen.

Han ser två utmaningar som Nokia försöker möta med gps-strategin. För det första måste Nokia stärka positionen gentemot Android. För det andra är Nokia bara trea på gps-utrustade mobiler, efter LG och Samsung. Gratislösningen särskiljer nu Nokia från konkurrenterna.

– Nokias drag ritar om spelplanen och kommer att hindra ett ras för Nokias marknadsandel på smartphones i framtiden, säger Francisco Jeronimo.