Natten mot torsdagen släppte Google en svensk version av karttjänsten Street View. Den låter användaren vandra runt i en tredimensionell värld och bygger på fotografier från svenska städer.

Tjänsten har blivit populär i de länder där den tidigare har släppts, men är också omstridd. I Storbritannien har bilen som används för att ta bilderna jagats bort och många har hittat sig själva fotograferade i pinsamma situationer.

På Google är man fullt medveten om riskerna med Street View och ägnade en väsentlig del av torsdagens presentation åt just integritetsaspekten. Enligt Andreas Svenungsson, kommunikationschef på Google, ska det räcka med att man hittar sitt eget hus på bilden för att den ska plockas bort.

– Då blir det ett svart hål, säger han.


(Foto: Google)

En automatisk funktion för att identifiera ansikten och bilars registreringsskyltar finns på plats, men Sverigechefen Stina Honkamaa betonade gång på gång att tekniken är ny och inte alltid tillförlitlig. Fotografierna kan alltså i enstaka fall mycket väl berätta var din bil stod parkerad någon gång i somras, eller vilken gata du gick på.

– Den suddar ut majoriteten av dem, men vi kommer också förbättra tekniken, säger hon.

Men även om tekniken har sina brister är det mer än vad den lokala konkurrenten Hitta.se gör. Dessa bilder är i regel fulla av människors ansikten, helt tydliga.

Den uppseendeväckande Googlebilen, en Opel Astra med ett kameratorn på taket, har åkt drygt 4 300 mil sedan fotograferingen inleddes i april 2009. 28 svenska städer samt flera större vägar täcks av funktionen, från södra Sverige till Riksgränsen i norr.

Street View, eller Gatuvy som det kallas på svenska, fungerar både i datorns webbläsare och på flera mobilplattformar, bland andra Iphone och Android.

Du följer väl CS på Twitter? Vi finns på twitter.com/ComputerSweden