Den kinesiska regeringen förnekade i dag uppgifterna om att landet skulle vara inblandat i attacken mot Google och ett trettiotal andra företag i slutet av förra året. Uttalandet kommer efter att Barack Obama uttryckt att han är bekymrad av Googles anklagelser mot Kina.

- Anklagelserna att den kinesiska staten låg bakom eller var inblandat i cyberattackerna mot nämnda företag är grundlösa och är försök att underminera Kina. Vi motsätter oss dess anklagelser bestämt. Kinas policy kring internet är konsistent och transparent, den kinesiska staten är den största måltavlan bland landets hackare, säger en icke namngiven talesperson för det kinesiska industriministeriet till AFP.

USAs utrikesminister Hillary Clinton höll i torsdags förra veckan ett tal där hon yrkade för större frihet på internet och minskad censur, en kommentar som många uppfattade var riktad mot Kina.

Hillary Clinton avslöjade även att USA har planer på att hjälpa människor som lever under förtryck med verktyg för att kringgå de mekanismer som blockerar åtkomsten till visst material på internet.

Kina svarade i fredags med en varning där USA bör hålla sig utanför landets inhemska lagar. Enligt Kina kan Hillary Clintons uttalande skada relationerna mellan USA och Kina ytterligare.

- Kinas grundlag skyddar invånarnas rätt till yttrandefrihet och att utbyggnad av landets infrastruktur har varit en handfast policy sedan start. Kina har dock egna traditioner och värderingar som det vill skydda, uppger Kinas utrikesminister, Ma Zhaoxu, på regeringens webbplats.

IDG News / AFP

Du följer väl CS på Twitter? Vi finns på twitter.com/ComputerSweden