Trots löfte om upp till 50 megabit per sekund klarar Teliasoneras 4g-nät inte nedladdningshastigheter på över 12 megabit per sekund. Det visar en granskning från marknadsundersökarna Northstream.

I december blev Teliansonera den första operatören att erbjuda kommersiella trådlösa 4g-tjänster. De täcker innerstäderna i Stockholm och Oslo och bygger på standarden lte, long term evolution.

Northstream använde ett modem från Samsung samt Bredbandskollens tjänst för att mäta överföringshastigheterna i nätverket.

Northstream betecknar nedladdningshastigheten som en besvikelse, men uppger även att uppladdningshastigheten på 5 megabit per sekund är imponerande.

När de nya tjänsterna lanserades kunde hastigheter för nedladdning på upp till 40 megabit per sekund mätas, uppger Bredbandskollen.

Teliasoneras lte-nätverk är fortfarande i sin linda, och använder 2,6 Gigahertz-bandet.

Enligt Northstreams vd Bengt Nordström kan en förklaring till de låga nedladdningshastigheterna vara avståndet mellan Northstreams kontor och basstationerna vid mätningen.

– Det verkar som om kapaciteten sjunker snabbt när avståendet från en basstation ökar, säger Bengt Nordström till IDG News.

Teliasonera vill inte gå in i en diskussion om varför Northstream inte lyckades få till stånd högre överföringshastigheter, uppger en taleskvinna.

– Den aktuella bandbredden i alla typer av mobila nätverk varierar beroende på var du befinner dig, antalet användare i nätverket och vilken tjänst abonnenterna använder sig av, säger hon.

Du följer väl CS på Twitter? Vi finns på twitter.com/ComputerSweden