Prövningstillståndet innebär en ny chans för bokförlagen, som i oktober förlorade i hovrätten. Förlagen krävde, med stöd i Ipred-lagen, att Ephone skulle avslöja vem som låg bakom en ftp-server som enligt dem användes för att sprida upphovsrättsskyddade ljudböcker.

Tingsrätten accepterade kravet, men Ephone överklagade och i oktober 2009 rev Svea hovrätt upp domen, med hänvisning till att servern var lösenordsskyddad. Därmed kunde det inte anses bevisat att spridningen skedde utanför en begränsad krets, slog hovrätten fast.

Nu har alltså Högsta domstolen beviljat prövningstillstånd, skriver TT. Rättegången innebär att den högsta juridiska instansen för första gången ska slå fast vad som gäller för upphovsrättsinnehavare som vill avslöja identiteten på personer som misstänks för illegal fildelning. Utgången kan spela stor roll för hur liknande mål behandlas i framtiden.

Bokförlagen uttryckte stor besvikelse efter hovrättens beslut. I domen hänvisades till att servern bara var tillgänglig för användare som fått tillgång till inloggningsinformation. Därmed ansåg hovrätten att det inte kunde bevisas att fildelningen skedde utanför en begränsad krets.

Parallellt med Ephones strid med förlagen pågår ett antal andra processer kring Ipred. Teliasonera ålades i december att avslöja vem som ligger bakom fildelningssajten Swetorrents, en dom som sedan dess har överklagats. Den gången var det filmbolagen och Antipiratbyrån som drev fallet.

Även skivbolagen har riktat liknande krav. En av Com Hems kunder pekades i december ut för att ha spridit ”10 000-tals” låtar i strid med lagen.

Du följer väl CS på Twitter? Vi finns på twitter.com/ComputerSweden