I kväll klockan sju svensk tid ställer sig Apples vd Steve Jobs på scenen i San Francisco. Sällan har förhandstipsen varit så samstämmiga. En ny produkt ska lanseras. Man kan kalla den läsplatta, tablet eller plattdator. Hur som helst tippas den ha en tio tums skärm, sakna fysiskt tangentbord och givetvis ska den vara kopplad mot nätet.
Men långt viktigare än hårdvaran är hur prylen är tänkt att användas. Apple har redan visat att företaget kan skapa tillräcklig uppmärksamhet kring en produkt för att dramatiskt förändra kunders beteende. Med App Store och Iphone började folk betala för program i mobilen och under 2010 väntas den omsätta svindlande 30 miljarder kronor. Musik- och filmbutiken Itunes Store visade vägen för försäljning av innehåll på nätet.
Utmärkande för App Store var att betalningsviljan inte kom genom att en etablerad kanal som webben förändrades, utan i samband med ett teknikskifte. När programmen köptes direkt i telefonen och laddades ner via 3g-nät tycktes det plötsligt bli okej att lägga en slant på mjukvaran, även om en stor andel av programmen är gratis.
Flera källor, bland dem Wall Street Journal, har gjort gällande att förhandlingar med bokförlag om ett liknande upplägg för (tidigare) tryckta medier redan pågår. Även tidningsutgivare tycks visa stort intresse för en ny utgivningsform.
Om plattan blir en succé kan den göra samma sak för magasin och tidningar. Jättar som New York Times utvecklar redan en version av tidningen för läsplattor och i dagarna skapades ett affärsområde med ansvar för just elektroniska utgåvor.
När jag på onsdagsmorgonen når Björn Jeffery, ansvarig för framtidsmedier på Bonnier R&D, i San Francisco märks det att plattan är det stora samtalsämnet i stan. Ett spännande år för utvecklingen av digitala medier väntar, säger han.
Bonnier håller på att etablera ett kontor i den it-präglade staden, inte minst för att knyta närmare kontakter med teknikbolag. Den pressade mediebranschen kan inte längre bara se på sina konkurrenter utan måste lära sig av till exempel hårdvarutillverkare för att hitta lösningar för branschen som fungerar i framtiden, enligt Björn Jeffery.
Apple har en viktig roll att spela, men hajpen till trots handlar inte allt om vad Apple gör. Ingen enskild produkt kan rädda mediebranschens alla problem. Minst lika viktigt är hur tidningar utnyttjar de nya möjligheter. Björn Jeffery är den första att medge att branschen inte har varit den mest kreativa.
Men för att den nya affärsmodellen ska gå ihop krävs sannolikt även att utgivarna slutar bjuda på samma material via webben. En succé för plattan som enhet för att läsa tidningar kan alltså samtidigt innebära fattigare – eller åtminstone avgiftsbelagda – tidningssajter. Flera utgivare har redan börjat. New York Times ska börja kosta pengar, Wall Street Journal fiskar redan efter avgifter från läsarna och i Sverige har DNs nytillträdda vd och chefredaktör skickat tydliga signaler om att tidningen ska bli mindre generös med gratismaterial på webben.
– Vi tror att magasin kommer vara en betald produkt. Sedan får man se om det är på en tablet, i mobilen eller någonting annat. Jag tror det finns en framtid för betalda produkter, säger Björn Jeffery.