Enligt Michael ”Monty” Widenius har MariaDB allt som MySQL har och lite till.

– MariaDB har egenskaper som MySQL kommer att ha om två år. Till exempel vissa uppsnabbningar, vi har bättre statistik. Vanliga MySQL klarar ett par tusen användare vi klarar några hundra tusen.

Michael Widenius har jobbat med MariaDB i ungefär ett år i sitt företag Monty Program. I förra veckan släppte han den första testreleasen och inom tre veckor räknar han med att kunna släppa en skarp version.

MariaDB grundar sig på MySQL-koden. Eftersom den är licensierad under GPL kan vem som helst när som helst använda sig av koden. Många av förändringarna har de fångat upp från communityn, förändringar som utvecklare gjort men som MySQL inte använder.

Enligt Michael Widenius ska den som använder MySQL på fem minuter kunna byta ut den mot MariaDB.

Monty Programs affärsidé är att utveckla specialanpassade moduler för de företag som vill använda MySQL men har särskilda behov, eller inte är nöjda med hur Sun/Oracle sköter utvecklingen.

Att det bildas stickspår, så kallade forkar, på en öppen källkods-produkt kan vara ett tecken på osäkerhet kring produkten. Michael Widenius ser släppet av MariaDB som en definitiv splittring av MySQL.

När det stod klart att Oracle skulle köpa Sun hade Michael Widenius redan lämnat MySQL. I det egna bolaget Monty Program fångade han upp andra anställda som också lämnat MySQL. I nuläget har 15 av hans 19 anställda tidigare jobbat på MySQL.

Han har inspirerats av ett citat ur tv-serien Heroes om att ”rädda människorna”

– Rädda produkten, rädda personalen. Det är egentligen vad hela mitt företag går ut på.

Nu hoppas han bara att Oracle fortsätter att utveckla MySQL. Ju fler som använder databasen, desto bättre för Monty Program.

– Det är svårt att göra moduler till något som ingen använder. Det är som att vi skulle göra service på betamaxspelare, säger han, men tillägger att det inte finns någon logisk orsak för Oracle att fortsätta utveckla MySQL.

– För varje sak som de gör på MySQL tar de pengar från sin andra databas. Jag räknar med att de förlorar en miljard dollar per år bara på grund av att MySQL existerar.

Om Oracle bestämmer sig för att stänga koden blir det svårare för Monty Program. Då får de sköta utvecklingen själva. Men skulle det hända är han inte orolig. Han sitter ju, enligt honom själv, på MySQLs topputvecklare.

Fakta

När Sun köpte MySQL i januari 2008 lämnade de båda grundarna Michael Widenius och David Axmark bolaget. Widenius var vid tillfället kritisk till att Sun var för långsamma i utvecklingen av MySQL.

Michael Widenius har också varit kritisk till EU-processen kring Oracles köp av Sun och har tidigare gått ut med åsikten att Oracle är en opassande ägare till MySQL. Han skrev i oktober ett blogginlägg där han tyckte att någon annan borde ta över databasen, för att främja konkurrensen på databasområdet.