Den nya apparaten har en skärm på 9,7 tum, väger 750 gram, är 1,2 centimeter tjock och går att få med hårddiskar på 16-64 GB. Enligt Apple ska den klara batteritider på tio timmar.

Ipad bygger på samma operativsystem som Iphone och enligt Apples vd, Steve Jobs, ska det därmed gå att köra de flesta program som ligger på App Store. Under onsdagens pressvisning demonstrerar Jobs hur Iphonespel som Nova och Snowcross fungerar rakt av på Ipad. Med satsningen på spel visar Apple att Ipad knappast ska ses som en renodlad surfplatta eller e-boksläsare. Spelutvecklare som Electronic Arts har funnits med länge som partner och lovar att leverera en mängd spel för Apples produkt.

Men självklart är även Amazons e-boksläsare Kindle en viktig konkurrent. Ipad har därför försetts med en direktkoppling till tjänsten Ibook där man kopplas till handlare som Penguin, Harpercollins, Simon & Schuster, Macmillan och Hachette Boook Group. Böckerna levereras i formatet epub som hör till de mest använda i branschen.

Förutom detta går Ipad även att använda ihop med flera vanliga program från Apple, exempelvis Iwork-paketet, om dock i specialutformade versioner.

Apples Ipad är i första hand tänkt att använda i trådlösa nät men vissa modeller kommer även att få stöd för mobila nätverk.

De första modeller som ska finnas tillgängliga om två månader kommer bara att få stöd för wlan medan 3g-modellerna dröjer ytterligare en månad. Priset för den enklaste modellen med 16 GB är satt till 500 dollar medan en fullmatad version som både har hårddisk på 64 GB och stöd för 3g kostar 829 dollar, alltså drygt 6 000 kronor exklusive moms.