Apples nya Ipad som presenterades under gårdagen kan vid första anblick se ut som ett attraktivt verktyg för många företag, men den saknar många av de säkerhetsfunktioner som företag kräver, uppger analytiker under gårdagen.

Ipad är främst byggd för att surfa på internet, spela spel och läsa e-böcker. Enligt Steve Jobs fyller pekdatorn det produkthål som finns mellan en smartphone och en bärbar dator.

Enligt Chris Hazelton vid analysföretaget 451 Group så finns det inga säkerhetsfunktioner som skyddar den information som finns på en Ipad. Skulle den bli stulen så kan företaget inte låsa pekdatorn via ett push-kommando. Den funktionen finns redan för Iphone, och det är visserligen möjligt att Apple inför en sådan funktion på Ipad om många företag börjar använda den, uppger Chris Hazelton.

Chris Hazelton hävdar även att Ipad saknar stöd för virtuella privata nätverk (vpn), något som är ett krav för många företag. Initialt kommer Ipad heller inte att stödja Microsoft Exchange eller e-post via push.

Charles King vid analysföretaget Pund-it instämmer i kritiken och anser att Apples modell för programdistribution via App Store är för begränsad för företag. Det går exempelvis inte att få mängdrabatter på program som köps in till ett stort antal anställda.

Enligt Ted Schadler vid Forrester Research så kan många anställda dock själva komma att skaffa en Ipad som ett alternativ till deras Macbook. Tack vare att Iwork kommer att vara tillgängligt på pekdatorn så går det att utföra enklare uppgifter på Ipad, säger Ted Schadler .

IDG News

Du följer väl CS på Twitter? Vi finns på twitter.com/ComputerSweden